Aktuality

V Banskej Bystrici sa uskutoční pilotný ročník Mestskej detskej ligy v malom futbale

Ilustračná fotografia_zdroj: Detská liga v malom futbale

Banskobystrická samospráva sa nachádza, podobne ako iné mestá či obce na Slovensku, v náročnej finančnej situácii. V dôsledku toho nebolo možné pri schvaľovaní rozpočtu vyčleniť zdroje na podporu športu tak, ako v minulých rokoch. Zámerom mesta, napriek tomu, je podporovať šport najmä u mladých Banskobystričanov, napríklad organizovaním rôznych športových podujatí. Výsledkom spolupráce mesta, Slovenského zväzu malého futbalu, Banskobystrického zväzu malého futbalu i ZAaRESu je liga pre deti v malom futbale, ktorá odštartuje 21. februára 2023.

V Banskej Bystrici sa v uplynulých rokoch zrekonštruovalo niekoľko športovísk či športových areálov pri základných školách. Jedným z nich je napríklad telocvičňa na Magurskej ulici, kde bola vymenená palubovka a obnovou prešli aj šatne, sociálne zariadenia, interiér telocvične či priľahlé priestory.

„Som rád, že areál, o ktorý je zo strany verejnosti enormný záujem, najmä v popoludňajších hodinách, dokážeme efektívne využiť aj dopoludnia. Práve priestory telocvične bývalej ZŠ Magurská sú ideálne, aj vzhľadom na futbalové brány s rozmermi 3 x 2 metre, tri šatne a balkón pre fanúšikov. Aj takýmto spôsobom chceme mladú generáciu motivovať k pohybu, zdravému životnému štýlu a súťaživosti. Zároveň je však nevyhnutné, aby Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR pomohlo samosprávam nastaviť podporu a trvalo udržateľnú koncepciu v prospech športu, ktorý má v Banskej Bystrici svoje čestné a neodmysliteľné miesto,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Prvé kolo detskej ligy odohrajú žiaci desiatich základných škôl už počas budúceho týždňa, v dňoch 21., 22. a 23. februára. Dejiskom nebude len telocvičňa na Magurskej, ale aj v Základnej škole Moskovská. Hracie časy budú medzi 8:00 až 13:00 h. Druhé kolo zápasov sa uskutoční v marci. Finále vyvrcholí v apríli tohto roka.

„Šport je fenomén, ktorý všetkých spája. Naším cieľom je aj napriek čiernym mračnám ekonomickej recesie vytvoriť pre deti vhodné podmienky na športovanie. Chceme, aby mali z pohybu prirodzenú radosť a tešili sa z neho. Od budúceho školského roka by sme radi formát rozšírili aj o ďalšie športy, akými je basketbal, volejbal či florbal,“ dopĺňa Vladimír Ivan, spoluorganizátor Mestskej detskej ligy v malom futbale a predseda Komisie MsZ pre šport, voľný čas a mládež.

Tímy budú súťažiť v troch kategóriách: U8 (narodení 1. septembra 2014 a mladší), U10 (narodení 1. septembra 2012 a mladší) a U13 (narodení 1. septembra 2009 a mladší). Hrať sa bude podľa pravidiel malého futbalu v systéme 4 + 1. Žrebovanie prvého kola sa uskutočnilo dnes v priestoroch mestského úradu. Zúčastnili sa na ňom aj zástupcovia oboch najväčších banskobystrických futbalových klubov – Vratislav Greško, bývalý reprezentant a mládežnícky tréner MFK Dukla a Ivan Šimko, technický riaditeľ RSC Hamsik Academy, ktorý je zároveň predseda Oblastného futbalového zväzu Banská Bystrica.

Žrebovanie Mestskej detskej ligy v malom futbale, zľava: Vladimír Ivan, Vrastislav Greško, Ján Nosko, Ivan Šimko, Lukáš Berec, Martin Majling
Žrebovanie Mestskej detskej ligy v malom futbale, zľava: Vladimír Ivan, Vrastislav Greško, Ján Nosko, Ivan Šimko, Lukáš Berec, Martin Majling

Som rád, že sa nám podarilo zrealizovať myšlienku detskej ligy v malom futbale v Banskej Bystrici. Teší ma záujem škôl, ktoré sa prihlásili. Hlavným cieľom akcie je, aby deti športovali a mali z pohybu radosť, ktorá pretrvá až do ich dospelosti. Ide o pilotný ročník, na ktorý chceme nadviazať pravidelnou ligou počas školského roka a spraviť z neho tradíciu na dlhé roky. Šport patrí do škôl a verím, že bude oveľa viac príležitostí na športovanie pre deti v našom meste,“ uzatvára Lukáš Berec, spoluorganizátor Mestskej detskej ligy v malom futbale.

Ocenené budú najlepšie tímy, ale aj jednotliví hráči. Víťaz detskej ligy automaticky získa právo zúčastniť sa na Detských majstrovstvách Slovenska, ktoré sa môžu uskutočniť práve v Banskej Bystrici. O tom, že mesto pod Urpínom dokáže usporiadať celoslovensky vysoko hodnotené podujatie, svedčia Niké Majstrovstvá Slovenska v malom futbale, ktoré sme hostili na Mestskom mládežníckom štadióne v Kráľovej v júli minulého roka s historicky najväčšou účasťou.

Mgr. Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora