Aktuality

Už budúci týždeň odštartujú Banskobystrické kultúrne leto tradičné Dni mesta

Dni mesta 2022

Najväčší festival kultúry, umenia, komunít a umelcov, ktorí na území mesta pôsobia, sa uskutoční v dňoch od 15. do 18. júna 2023. Obyvatelia i návštevníci sa môžu tešiť na netradičné miesta, spev, hudbu, tanec, výtvarné umenie či oddychovú zónu. Pre všetkých je pripravený pestrý kultúrny program v zriaďovaných, ako aj nezávislých kultúrnych inštitúciách a centrách.

Dni mesta sa oficiálne začnú v piatok, 16. júna o 16:00 h. spoločne s detskými speváckymi zbormi Vodopádik a Vodopád, rôznymi tanečnými skupinami, gitaristom Dávidom Bílekom i skupinou Maringotka. Hlavný program a oddychová zóna v jednom bude tentokrát situovaná v záhrade Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov UMB. Chýbať nebude Infopoint a svoje miesto si v nej nájdu napríklad aj Literárne a hudobné múzeum so svojím Bábkarským a hudobným ateliérom, Hvezdáreň Banská Bystrica či Poštové múzeum, ktoré pri príležitosti Dní mesta pripravilo špeciálnu príležitostnú pečiatku.

„Tento rok upriamime pozornosť na mecenáša Teofila Štadlera a Štadlerovo nábrežie, v priestore od Huštáku po malú železničnú stanicu popri Hrone. Súčasťou budú tematické Potulky mestom, krátke improvizácie umelcov na, výstava historických fotografií na veľkých banneroch zo zbierok Stredoslovenského múzea a Banskobystrického spolku okrášľovacieho a ochranného. Spoločne zatraktívnime priestor malej železničnej stanice, ktorá v minulosti niesla názov Svätojánska, práve kvôli priľahlej Kaplnke Sv. Jána Nepomuckého,“ hovorí garantka podujatia a programová pracovníčka referátu Robotníckeho domu v Banskej Bystrici Zuzana Chrenková Srncová.

Dni mesta 2023_program
Dni mesta 2023_program

Na Námestí Š. Moysesa za Barbakánom bude mať svoj priestor open-air výstava minerálov, ryžovania zlata, ale aj tradičných remesiel pod hlavičkou UĽUVu. Stará tržnica ponúkne lokálne produkty, kuchyňu a piatok bude patriť módnej show Viery Futákovej a tímu La Vie s názvom Slnovrat. Bohatý program bude opäť aj na Lazovnej ulici – v Poetike, 365.labbe, a Štátnej vedeckej knižnici, na Hornej ulici vo VD Laboratóriu súčasného umenia a pred historickou radnicou sa predstavia denné centrá.

„Svoje čestné miesto budú mať aj banskobystrickí hudobníci a jazzmani Robert Ragan st. s Petrom Kollárikom, Robert Ragan ml. s Martinom Uherekom,  Kvet z Alokatu, Andy Lou, Kika, Klári a Roman Dovalovci či Roman Buhovecký. V piatok sa návštevníci môžu tešiť na Dona Kychota, humorné divadelné predstavenie medzibrodského Potulného Dividla J+T a v sobotu sme pre deti pripravili interaktívne pohybové predstavenie Výmyselníci, rozprávku Tri prasiatka, ale aj akrojogu. Dni mesta uzavrie známa banskobystrická skupina Schody, ktorá funguje na hudobnej scéne už viac ako tri desaťročia,“ objasňuje Zuzana Chrenková Srncová.

Dôležitou súčasťou tradičného podujatia sú aj kultúrne inštitúcie, ako Stredoslovenská galéria či Stredoslovenské múzeum. Vo štvrtok o 16:00 h. bude vo Vile Dominika Skuteckého prednáška s názvom Portrét Teofila Štadlera a v sobotu o 15:00 h. sa v Matejovom dome uskutoční beseda Známy neznámy.

„Banská Bystrica nie je len mestom športu, ale aj miestom kultúrneho života,  ktorý sa každým rokom rozrastá. Po Radvanskom jarmoku sú Dni mesta druhým najväčším podujatím. Nezameriavajú sa len na samotnú kultúru a umenie, ale tiež na ľudí či inštitúcie, ktoré ich vytvárajú. V meste ich máme veľa a myslím si, že počas celého roka odvádzajú skvelú prácu, na ktorú môžu byť hrdí. Verím, že tohtoročné Dni mesta si Banskobystričania aj návštevníci mesta užijú. Všetkých srdečne pozývam,“ uzatvára primátor Ján Nosko.

Zmena programu je vyhradená. V prípade nepriaznivého počasia budeme o zmenách verejnosť včas informovať na webovej stránke mesta a na sociálnych sieťach.

Mgr. Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora