Aktuality

Svetový deň cestovného ruchu s bohatou ponukou podujatí

IMG_6809

Posledný septembrový deň bude patriť v Banskej Bystrici oslave Svetového dňa cestovného ruchu. Ten si každoročne od roku 1979 pripomíname na celom svete 27. septembra. Zapojené kultúrne inštitúcie v spolupráci s mestom Banská Bystrica pripravili pre svojich návštevníkov sériu podujatí. Návštevníka motivujú nielen zvýhodneným vstupným ale aj zaujímavým program, ktorým chcú poukázať, aká dôležitá je podpora cestovného ruchu aj v našom meste. 30. septembra sa v Banskej Bystrici nudiť určite nebudete.

Svetový deň cestovného ruchu 2023 sa nesie v duchu hesla TOURISM & GREEN INVESTMENTS, turizmus a zelené investície. Okrem toho má ambíciu poukazovať na význam cestovného ruchu pre medzinárodnú spoluprácu, ochranu prírody a kultúrneho dedičstva, znižovať chudobu i nezamestnanosť vo svete, ako aj celkovo zlepšiť kvalitu života.

Banskobystrický samosprávny kraj, mesto Banská Bystrica spolu s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu OOCR Stredné Slovensko, Stredoslovenským múzeom a Stredoslovenskou galériou – kultúrnymi inštitúciami Banskobystrického samosprávneho kraja spojili sily, aby pre obyvateľov vytvorili 30. septembra 2023 atraktívne zážitkové podujatia naprieč celým mestom. Do vybraných inštitúcii a častí mesta bude premávať turistický vláčik, ktorý bude v tento deň zdarma. Podujatie je realizované s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

Spojiť návštevu Tihányiovského kaštieľa Stredoslovenského múzea s vyhliadkovou jazdou po meste prišiel zo strany OOCR Stredné Slovensko, ako výborný nápad prepojiť obyvateľov Radvane s centrom mesta. V kaštieli sa môžu návštevníci tešiť na naozaj zaujímavý program. V tomto období budeme mať otvorenú jedinečnú výstavu živých švábov a práve v tvorivej dielni si budú môcť deti vytvoriť jedného, ktorého si zoberú domov. Vstupné na doobedné aj poobedné podujatie bude za polovicu. Vo večerných hodinách sme pre zmenu pripravili kostýmov prehliadky „Putovanie za modrou farbou a baníckym kladivkom – Osem zastavení v čase“ v Thurzovom dome. Ide o nové podujatia, ktorými chceme viac popularizovať dejiny nášho mesta a veríme, že sa stanú pre Bystričanov veľmi obľúbené“, informuje Dana Kurtíková, PR managerka Stredoslovenského múzea.

Pokochať sa pohľadom na Banskú Bystricu z hodinovej veže niekedy nestačí len raz. Preto využite bezplatný vstup na vežu a oslávte tak s nami Svetový deň cestovného ruchu. Počas celého dňa môžu návštevníci navštíviť aj Thurzo – Fugger zážitkovú expozíciu, kde na nich každých 30 minút so zvýhodneným vstupným bude čakať medený hámor a banícka minulosť prostredníctvom virtuálnej reality. V novom programe v Barbakáne Šaty a hudba doby minulej si nielen pozriete ukážky odievania ale aj vypočujete hudbu z čias rozkvetu mesta v dvoch vstupoch o 11:00 a 14:00 hod.

Rodiny s deťmi od 5 rokov pozývame do Vily Dominika Skuteckého na výlet do Benátok! Na programe Dominik a Benátky objavíme, preskúmame a zažijeme benátske prostredie a život v meste na vode. Vyskúšame si rozmanité tvorivé hry, ale aj fyzikálne experimenty. Začíname v sobotu o 11.00 hod. Kvôli obmedzenej kapacite prosíme návštevníkov, aby sa nahlásili vopred na edukačné@sgb.email“, informuje Eva Schmidtová zo Stredoslovenskej galérie.

Nudiť sa nebudete ani v hradnom areáli

Spoznať hravou formou mimoriadne hodnotné historické a kultúrne pamiatky kráľovského mesta v tento deň bude o trochu zaujímavejšie. V hradnom areáli sa o 15:30 hod. prejdete po miestach, ktorých vznik je možné datovať už do prvej polovice 14. storočia a objavíte objekty v jeho bezprostrednom okolí. Jedným z takých je aj Matejov dom či Pretórium, v ktorom sídli Stredoslovenská galéria. Na milovníkov umenia práve v ňom čaká komentovaná prehliadka aktuálnej výstavy s kurátorkou Mirou Keratovou, ktorá predstaví pôsobivú inštaláciu súčasného neoexpresionistického maliara Romana Biceka.

Naplánujte si už teraz sobotu 30. septembra a vyberte si z ponúkaných programov. V prípade nepriaznivého počasia je zmena programu vyhradená. O prípadných zmenách sledujte sociálne siete zúčastnených inštitúcií.

 

Prílohy na stiahnutie