Stanovisko mesta k zrušenému koncertu kapely Hollywood Vampires

Foto_Profi Event

Zrušenie včerajšieho koncertu kapely Hollywood Vampires na banskobystrickom amfiteátri nás mrzí najmä kvôli fanúšikom, ktorí sem merali dlhú cestu z rôznych častí Slovenska, pričom mnohí mali zakúpené aj ubytovanie.

Hoci samospráva nebola organizátorom podujatia, tak, ako pri každej významnejšej akcii na území mesta, aj tentokrát bola v procese príprav súčinná. Jednalo sa o zabezpečenie kyvadlovej dopravy, záchytných parkovísk, plánovaný odvoz odpadu či koordináciu mestskej polície. Neostáva nič iné, len rozhodnutie tretej strany, oznámené na poslednú chvíľu, podobne ako v Budapešti (ani nie polhodina pred začatím), rešpektovať.

Kapela vo svojom stanovisku včera uviedla, že vystupovať nemohla pre neúplnú výstavbu pódia. Podľa jej vyjadrenia mala konštrukcia predstavovať nebezpečenstvo pre členov skupiny i publikum. Podľa vyjadrenia organizátorov však tour maneger navštívil miesto už deň pred koncertom, t. j. 19. júla 2023, pričom nevzniesol žiadne zásadné pripomienky.

Organizátori zároveň zdôrazňujú, že pripravené pódium pre kapelu Hollywood Vampires či Deep Purple, ktorá má vystúpiť v sobotu, 22. júla 2023 v Banskej Bystrici, v minulosti slúžilo napríklad pápežovi Františkovi počas návštevy v Šaštíne, svetoznámym kapelám ako Nightwish a Scorpions. Zároveň sa využíva na festivaloch Pohoda či Grape, a taktiež je aktívnou súčasťou bojových turnajov Oktagon MMA. Stopercentnú pripravenosť pódia a techniky podľa nich potvrdzuje bezpečnostný posudok, ktorý vykonal statik.

Aj napriek tomu, že mesto sa pri takýchto podujatiach snaží vyjsť maximálne v ústrety, za prípravu akcie zodpovedá vždy výlučne organizátor. Jej priebeh či zrušenie samospráva ovplyvniť nedokáže.

Mgr. Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora