Aktuality

Stanovisko k udalosti v ZŠ Pieninská

ZŠ Pieninská

V pondelok, 24. apríla 2023, po hodine telesnej výchovy, išli žiaci šiesteho ročníka zo ZŠ Pieninská späť do triedy na ďalšie vyučovanie. Jedno z dievčat bolo smädné a chcelo sa z jej vlastnej fľaše napiť vody. Obsah tekutiny však vypľulo na dlážku. Triedna učiteľka šiestakov, po príchode do triedy, fľašu otvorila a zacítila v nej SAVO. Odkiaľ pochádzalo, vedenie školy nemá vedomosť, nakoľko žiaci nemajú k čistiacim prostriedkom, ktoré sa používajú na upratovanie, prístup. Sú uzamknuté v miestnostiach, kam sa deti nedostanú.

Následne riaditeľka ZŠ Pieninská kontaktovala Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby. Podľa pokynov zdravotníkov bola žiačke poskytnutá prvá pomoc. Dievča bolo po príchode zdravotnej služby prevezené na vyšetrenie do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v B. Bystrici. Podľa vyjadrení od rodiča, ktoré boli škole poskytnuté, sliznice nosa a ústnej dutiny nemala žiačka poškodené.

Riaditeľka ZŠ Pieninská si súčasne overovala celú udalosť. Ohradzuje sa voči tvrdeniu, že dievča bolo dlhodobo šikanované. Táto informácia, ktorú zverejnili niektoré médiá, sa nezakladá na pravde.

V základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Banská Bystrica sa šikanovanie v žiadnom prípade netoleruje. Aj pri najmenšom náznaku, riaditeľ každej jednej základnej školy okamžite koná a situáciu rieši,“ povedala Jana Odrobiňáková, vedúca Školského úradu, oddelenia školstva a mládeže MsÚ Banská Bystrica.

Riaditeľka základnej školy zároveň kontaktovala príslušníkov polície, ktorí v súčasnosti celý prípad preverujú. Do skončenia vyšetrovania sa vedenie školy nebude k prípadu vyjadrovať.

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora