Aktuality

Slovenský Červený kríž otvoril v Banskej Bystrici centrum poskytujúce pomoc najzraniteľnejším

Centrum Slovenského Červeného kríža

Ide o pobočku na Komenského ulici 12, ktorej aktivity slúžia na psychosociálnu intervenciu, kognitívnu rehabilitáciu, poskytovanie podpornej psychologickej terapie pri ťažkostiach, integráciu a spájanie komunít vytváraním pozitívnych medziľudských väzieb. Centrum je otvorené počas pracovných dní, v čase od 8:00 do 16:00 h. Informácie je tiež možné získať na telefónnom čísle 0910 574 110, alebo na e-mailovej adrese: komunitnecentrum.bb@redcross.sk.

Hoci centrum poskytuje svoje služby už mesiac, jeho slávnostné otvorenie sa uskutočnilo v utorok, 11. júla 2023 za účasti Zuzany Stanovej, riaditeľky Slovenského Červeného kríža, územného spolku Banská Bystrica, Jána Mačkina, predsedu, Najvyššej rady Slovenského Červeného kríža, Mikuláša Pála, podpredsedu za oblasť školstva, športovej infraštruktúry a zamestnanosti Banskobystrického samosprávneho kraja i Martina Majlinga, 2. zástupcu primátora mesta.

„Je potrebné uvedomiť si neustálu potrebu podpory odídencov pred ozbrojeným konfliktom na Ukrajine, ale zároveň zameriavať sa na obyvateľov nášho kraja bez rozdielu vytvárania pocitu nevyváženej pomoci. Okrem iného pripravujeme množstvo aktivít pre deti, ako sú tvorivé dielne, športové či edukačné činnosti, denné tábory a mnoho iného. Všetky činnosti centra vychádzajú z novovytvorenej koncepcie Medzinárodnej Federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca,“ hovorí Zuzana Stanová, riaditeľka Slovenského Červeného kríža, územného spolku Banská Bystrica.

V priestoroch sa súčasne bude realizovať projekt UNICEF-u s názvom Hračkárnica, ktorý je miestom pre hru a edukáciu najmenších. Taktiež sa tu nachádza Kancelária prvého kontaktu, ktorá bola pôvodne otvorená v novembri minulého roka na ulici Kláry Jarunkovej 1. Tam nájdu záujemcovia sociálne a integračné poradenstvo, krízovú intervenciu spolu so službami ako ubytovací program, finančná podpora na lieky či potraviny. Momentálne je otvorená raz v týždni, vždy v piatok v čase od 8:00 do 13:00 h. V ostatných dňoch môžu navštíviť práve novootvorené centrum na Komenského ulici.

„Vždy, keď dochádza ku kritickým situáciám, ukáže sa, ktorá inštitúcia má silu a chuť zapojiť do riešenia problémov. Či už išlo o covidovú alebo utečeneckú krízu, práve červený kríž bol tým, ktorý sa dokázal s nimi vysporiadať. Som rád, že v tíme máme tak šikovných ľudí a aktivistov, vďaka ktorým sme momentálne tam, kde sme. Všetkým patrí moje úprimné poďakovanie,“ dodáva Ján Mačkin, predseda Najvyššej rady Slovenského Červeného kríža.

„Sme veľmi radi, že na našom území pribudlo zariadenie, ktoré bude k dispozícii nielen odídencom z Ukrajiny, ale aj obyvateľom nášho mesta či kraja. Cieľom bolo od začiatku vytvoriť priestor, kde budú mať deti svoju bezpečnú a kreatívnu zónu a na druhej strane, rodičia sa môžu obrátiť na sociálnych pracovníkov a poradcov v oblasti bývania, socializácie a pod. Aj touto cestou sa chcem poďakovať všetkým, ktorí nezabúdajú na zraniteľné skupiny a verím, že tu nájdu pomoc všetci, ktorí ju potrebujú,“ uzatvára Martin Majling, 2. zástupca primátora.

Pobočka v Banskej Bystrici je po Humennom druhou v poradí, ktorú sa podarilo na Slovensku vytvoriť. Slovenský Červený kríž však plánuje v rozširovaní centier na území krajiny pokračovať, a to napríklad v Poprade či v Dunajskej Strede. Viac informácií o činnostiach Slovenského Červeného kríža nájdete na: https://redcross.sk/banska-bystrica/.

Mgr. Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora

Galéria