Aktuality

Slávnostná vojenská prísaha v Parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici

Park pod Pamätníkom SNP

Takmer 400 nových vojakov zloží verejne slávnostnú vojenskú prísahu v piatok, 22. septembra 2023 o 9.00 h. v Parku pod Pamätníkom SNP za účasti náčelníka Generálneho štábu OSSR generála Daniela Zmeka, štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR Mariána Majera a ďalších predstaviteľov rezortu obrany.

Po absolvovaní náročného, sedem týždňového, základného vojenského výcviku zložia čakatelia štátnej služby a kadeti Akadémie ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika záväzok nasadiť zdravie a život pri obrane vlasti a svojich spoluobčanov. Svoje rozhodnutie stať sa profesionálnymi vojakmi, ktoré prejavili už počas náročného výberového konania tak pretavia do reality a pripoja sa k elite našej spoločnosti pripravenej plniť stanovené úlohy aj tam, kde už kapacity a spôsobilosti ostatných zložiek štátu nestačia.

Novodobé ozbrojené sily sú budované na pevných morálnych a hodnotových pilieroch, medzi ktoré patrí aj odkaz bojovníkov Slovenského národného povstania, ako aj ostatných bojovníkov proti fašizmu na všetkých frontoch druhej svetovej vojny.

Z programu vyberáme:

8.50 – napochodovanie jednotiek

9.00 – otvorenie slávnostnej vojenskej prísahy

9.10 – slávnostný akt vojenskej prísahy

9.20 – príhovory hostí

9.50 – slávnostný pochod

10.00 – ukončenie slávnostnej vojenskej prísahy

V súvislosti so slávnostnou vojenskou prísahou treba počítať s niekoľkými obmedzeniami

V súvislosti s konaním slávnostnej vojenskej prísahy bude v stredu, 20. septembra (po 19:00 hod.), vo štvrtok, ako aj počas celého piatkového predpoludnia uzatvorený úsek ulice Československej armády pri  Parku pod Pamätníkom SNP pred budovou Spoločného operačného veliteľstva Ozbrojených síl SR (Československej armády 7).  Parkovisko na Štefánikovom nábreží pod Baštou bude uzavreté od štvrtka, 21. septembra (po 19:00 hod.). V piatok, 22. septembra budú po skončení vojenskej prísahy ulica aj parkovisko sprístupnené  v závislosti od demontáže technického zázemia podujatia. V samotnom parku bude v piatok predpoludním zároveň obmedzený prechod peších a cyklistov od Námestia slobody v oboch smeroch, ako aj cez priľahlý úsek korčuliarskej dráhy. Na účely parkovania vozidiel odporúčame návštevníkom podujatia využiť okolité verejné parkoviská, najmä parkovisko na Mičinskej ceste.

 

plk. Ing. Štefan Zemanovič
hovorca ozbrojených síl SR

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora