Aktuality

Seniori sa dozvedia viac o živote architekta svetového mena

Seniori

V októbri príroda naberá na svojej kráse plnosťou rozmanitých farieb. Je ako dôchodkový vek, jeseň života, ktorá so sebou prináša skúsenosti, dozrievanie múdrosti, a tiež radosť i bolesť. Už viac ako tri desaťročia je október vyhlásený za Mesiac úcty k starším. Samospráva nezabúda celoročne na skôr narodené Banskobystričanky a Banskobystričanov. Počas desiateho kalendárneho mesiaca pre nich pripravuje pestrú paletu akcií v rámci Akadémie európskeho seniora. Z Bystrice do Šanghaja, tak znie v poradí 22. ročník podujatia venovaného starším obyvateľkám a obyvateľom mesta pod Urpínom.

Tvorcovia Akadémie európskeho seniora im v októbri, pri príležitosti 130. výročia narodenia architekta Ladislava E. Hudeca, priblížia dielo a život významného banskobystrického rodáka, ktorý však dosiahol úspechy najmä v zahraničí. Navrhol a postavil okolo 400 budov, boli medzi nimi súkromné vily, nemocnice, kostoly, školy, kiná a najznámejší Grand Hotel. Viaceré jeho budovy sú dodnes v Šanghaji zachované a chránené.

Našou snahou je aj medzi seniormi oživiť záujem o významného rodáka. Verím, že ich osloví a poteší návšteva banskobystrického Centra architekta Ladislava Hudeca, ako aj jedinečnej Kaplnky Panny Márie vo Vyhniach, ktorú navrhol. Pripravená je i prehliadka staviteľských aktivít Hudecovho otca Juraja, turistickým vláčikom Neusohl Express po našom meste. V rámci akadémie máme naplánované aj ďalšie akcie. Každoročne organizujeme sériu podujatí, ktorých cieľom je odvrátiť u skôr narodených obyvateľov sociálnu izoláciu, depresívne nálady či zatrpknutosť. Verím, že sa nám ich podarí naladiť pozitívne i tentokrát. Som presvedčený, že dôchodkový vek sa dá nielen prežívať, ale je možné ho aj plnohodnotne prežiť,“ poznamenal primátor Ján Nosko.

Akadémia európskeho seniora
Akadémia európskeho seniora

Akadémia európskeho seniora odštartuje v utorok, 3. októbra 2023 v Robotníckom dome o 14:00 h. slávnostným koncertom Vojenskej hudby Banská Bystrica so sólistami. Jej súčasťou je i obľúbená tradičná Športová olympiáda seniorov. Uskutoční sa vo štvrtok, 5. októbra v areáli ZŠ s MŠ Radvanská. Na podujatí sa môže zúčastniť každý obyvateľ mesta a blízkeho okolia, ktorý poberá starobný dôchodok. Doteraz sa na olympiádu prihlásilo viac ako 150 seniorov, medzi nimi aj jej minuloroční účastníci, 89-ročná obyvateľka a 98-ročný Banskobystričan.

Športuchtiví dôchodcovia si zmerajú sily vo viacerých disciplínach. Ide o hod na basketbalový kôš, šípky, streľbu na hokejovú bránu, nordic walking a o tímový petang. Rozdelení budú do kategórií podľa veku a pohlavia. V každej disciplíne odmeníme trojicu najlepších. Navyše, najúspešnejší klub dôchodcov získa Pohár Jozefa Pikulu. Rovnako oceníme najstaršiu a najstaršieho účastníka podujatia. Záujemcovia o účasť na olympiáde sa môžu stále prihlásiť jednotlivo v Klientskom centre mestského úradu alebo priamo pri prezentácii 5. októbra do 8:30 h. Každý účastník bude automaticky zaradený do tomboly o vecné ceny,“ skonštatovala Dana Cibuľková, vedúca Oddelenia športu MsÚ v Banskej Bystrici.

Športová olympiáda seniorov
Športová olympiáda seniorov

Pre skôr narodených obyvateľov je pripravená aj komentovaná prehliadka stálej expozície Tranzithistory v Thurzovom dome či podujatie zamerané na medzigeneračnú komunikáciu vo Verejnej knižnici Mikuláša Kováča. Svoje zručnosti si budú môcť overiť v tvorivých remeselných dielňach, a to v drotárstve, rezbárstve i v maľbe na sklo.

Chýbať nebudú ani viaceré sprievodné podujatia. Jedným z nich je výstava obrazov autorky Vlasty Čupkovej, ďalším zas Rotary deň v Parku pod Pamätníkom SNP. Tohtoročná Akadémia európskeho seniora vyvrcholí 25. októbra 2023 o 14:00 h. koncertom S hudbou nestarneme, na ktorom sa predstavia študenti a pedagógovia Fakulty múzických umení banskobystrickej Akadémie umení,“ dodala Ivana Kružliaková, vedúca Odboru sociálnych vecí MsÚ v Banskej Bystrici.

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora

Prílohy na stiahnutie