Aktuality

Pripomenutie si výročia oslobodenia miest sa uskutoční v Banskej Bystrici a Zvolene bez veľkých osláv

Primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko

Od oslobodenia miest vojskami sovietskej a rumunskej armády tento mesiac uplynie 78 rokov. Výnimočné výročie, ale aj nevyhnutné vrátenie sa späť k tragédii druhej svetovej vojny si pripomenie vedenie samospráv spomienkovým pietnym aktom. Zvolenský primátor Vladimír Maňka si uctí pamiatku padlých vojakov 14. marca o 10:00 h. pri Pamätníku červenej armády na Námestí SNP vo Zvolene. Ján Nosko, spolu s predstaviteľmi Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, položí veniec vďaky k 15-metrovému Čiernemu obelisku na Námestí SNP v Banskej Bystrici 24. marca 2023 o 11:00 h.

Cieľom spomienky na oslobodenie oboch miest je vyjadriť úctu a vďaku starým otcom i mužom zahraničných armád rôznych národností, ktorí padli v boji, aby sme mohli žiť v mieri. Zámerom samospráv je tento odkaz zachovať aj v turbulentnom období vojnového konfliktu na Ukrajine či domácich predvolebných politických súbojov.

„Apelujeme na všetkých, aby rešpektovali pietny charakter marcovej spomienky na oslobodenie našich miest spod nacistickej nadvlády. Zároveň zdôrazňujeme apolitickosť spomienkových podujatí v jednom i druhom meste. Vzhľadom na aktuálnu situáciu sme sa rozhodli pripomenúť si výročie pietnym aktom, bez prítomnosti zástupcov politických strán či zástupcov iných štátov,“ hovorí primátor Zvolena Vladimír Maňka.

V súvislosti s predčasnými voľbami, ktoré sa uskutočnia v septembri tohto roka, budú všetky podujatia terčom pozornosti politikov i médií. Aj vzhľadom na to, že môže dôjsť k snahám o ich spolitizovanie, sa oslavy uskutočnia len v komornom duchu.

„Banská Bystrice a Zvolen dlhé roky ukazujú, že sú pilierom stability našej krajiny. Aj naďalej budeme robiť všetko preto, aby sme do atmosféry plnej napätia a názorových rozdielov vnášali pokoj. Dnes, viac ako inokedy, vnímame nezmyselnosť vojny. Je preto našou povinnosťou poukazovať na jej hrôzy. Nezabúdajme na minulosť a majme v úcte odkaz hrdinov vojnových konfliktov. Len vďaka ich obetavosti sa aj do našich miest pred 78 rokmi mohol vrátiť mier,“ dopĺňa Ján Nosko, primátor mesta Banská Bystrica.

Mgr. Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora

PhDr. Martin Svatuška
hovorca