Aktuality

Pozývame vás na podujatia venované 17. novembru

IMG_8060

Aj tento rok budú mať obyvatelia a návštevníci Banskej Bystrice možnosť osláviť 17. november ꟷ výročie Nežnej revolúcie a Dňa boja za slobodu a demokraciu rôznymi spôsobmi. Okrem spomienkovej prechádzky či vernisáže sa už dnes môžeme tešiť na druhý ročník Klubového povstania, ktoré bude oslavou slobody a porozumenia.

Festival Klubové povstanie, 16. – 18. november 2023 – viac ako desať programov s takmer dvadsiatkou účinkujúcich

Hudobné kluby, ale aj ďalšie kultúrne priestory budú od 16. do 18. novembra 2023 žiť pestrým umeleckým, no predovšetkým hudobným programom. Druhý ročník festivalu Klubové povstanie, ktorý vznikol minulý rok v spolupráci mesta Banská Bystrica a nezávislých hudobných klubov, prepája vo svojom programe rozmanitú žánrovú ponuku s dôležitým posolstvom. Aj po tridsiatich štyroch rokoch od Nežnej revolúcie totiž nie je samozrejmé, že všetci ľudia sa v našej krajine môžu cítiť rovnocenní, rovnoprávni a slobodní. Misiou festivalu je spájať ľudí a miesta hudbou ako univerzálnym jazykom porozumenia.

„Klubové povstanie už druhý rok poukazuje na nesmiernu vitalitu a rezistenciu miestnych hudobných klubov a my pozývame všetkých ľudí z Banskej Bystrice zažiť ju na vlastné uši. Nielen publikum potrebuje nové a nové hudobné zážitky, ale aj kluby potrebujú svoje stále publikum a oporu. Naše podujatie je aj o spolupatričnosti, ktorá v dnešnej dobe nie je samozrejmá,“ dopĺňa dramaturg festivalu Slavo Sochor.

Hudobné projekty na ôsmich miestach počas troch novembrových dní

Hudobné kluby Záhrada – Centrum nezávislej kultúry, Urban Spot, Hogo Fogo Jazz & Art Club, Klub 77, Bosorka, Výklad, U Francúza, a tiež Kultúrne centrum Robotnícky dom počas troch novembrových dní pripravili bohatý program pre rôzne generácie a do Banskej Bystrice prinesú hudobné projekty, ktoré tunajšie publikum ešte nemalo možnosť zažiť. Na Klubovom povstaní bude koncertovať napríklad skupina Purist, s ktorou vystúpi aj mladý spevák a skladateľ The Curly Simon (Urban Spot). Na festival prídu aj tri renomované jazzové projekty: medzinárodný Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet alebo Zero Gravity Project v hviezdnej zostave: Marián Slávka, Valér Miko, Michal Šelep, a tiež Arpi Farkaš & Dorota Tóthová Quintet (Hogo Fogo Jazz & Art Club). V rámci punk-rockového programu svoju bystrickú premiéru odohrajú české skupiny Sinks a Fotbal (Záhrada CNK) a predstavia sa aj slovenské stálice Marhule, Kovošrot a The Plan C (Bosorka). Festival predstaví aj netradičné spojenia s lokálnymi hudobnými projektmi. V rámci neho tento rok vystúpi skupina Berlin Manson, ktorá získala cenu za Objav roka na ostatných Rádiohlavách, spoločne s miestnym študentským projektom Well-blowed (Klub 77).

Pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu bude súčasťou Klubového povstania aj unikátny večer, ktorý pripravujeme v Robotníckom dome. O 18:00 hod. sa predstaví výnimočný slovenský hudobný projekt Story skladateľa a basgitaristu Mariána Zimu s hercom a osobnosťou Novembra ´89 Milanom Kňažkom. Následne o 20:00 hod. vystúpi banskobystrická skupina Collegium Musicum Tribute zameraná na rannú tvorbu slávneho hudobného zoskupenia okolo Mariána Vargu v zložení Martin Šavel, Fero Homola, Tomáš Hriň a Jakub Turác. Všetkých srdečne pozývame,“ hovorí Zuzana Chrenková Srncová z Kultúrneho centra Robotnícky dom.

Nočný festivalový program ponúkne párty, ktoré má na svedomí miestna študentská platforma BackOnLabel (Výklad, Klub 77). Sprievodný program doplní uvedenie nového albumu lokálnej skupiny Club de esquiar (Divadlo Štúdio tanca). Program a aktuálne informácie o predpredaji vstupeniek nájdete na tomto odkaze.

Spomienková prechádzka Banskou Bystricou, 17. november 2023, 15:30 hod.

Na 17. novembra 2023 pripravilo mesto aj spomienkovú prechádzku Banskou Bystricou venovanú novembrovým udalostiam. Začne sa o 15:30 hod. v Národnej ulici pred bývalým sídlom Krajského centra VPN, pokračovať bude v Záhrade CNK pri pomníku Odkrývanie venovanému Jánovi Langošovi, ďalej na Skuteckého ulici pri pamätnej tabuli Mareka Frauwirtha a skončí sa zapálením sviečok pri Mariánskom stĺpe o 17:11 hod. na Námestí SNP. Súčasťou prechádzky bude aj vernisáž výstavy fotografií autorského projektu Šimona Kerna iiHRiiSKO v parku na Hornej ulici o 16:30 hod.

Svietiace okná domov na námestí a reprodukovaná hudba ako dôstojné pripomenutie významného štátneho sviatku, 17. november 2023

Na námet architekta Dušana Čupku oslovila samospráva majiteľov historických budov na banskobystrickom námestí s výzvou mimoriadneho večerného nasvietenia ich okien. „Spolu so zapálenými sviečkami pri Mariánskom stĺpe a pozadím reprodukovanej hudby spájajúcej sa s Novembrom ´89 by nasvietené okná mali vytvoriť unikátnu kulisu a mimoriadny zážitok, ktorý neumocní len vnímanie hodnôt Námestia SNP, ale stane sa tiež symbolom nádeje do budúcnosti a jedinečným prejavom uznania boja za slobodu a demokraciu,“ objasňuje architekt Dušan Čupka.

 

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora

Galéria