Aktuality

Počas koncertov svetoznámych kapiel a atletického P-T-S mítingu budú k dispozícii záchytné parkoviská

Amfiteáter Paľa Bielika

Do Banskej Bystrice zavítajú tento týždeň fanúšikovia rockovej hudby, ako i milovníci športu. Na amfiteátri Paľa Bielika odznejú vo štvrtok, 20. júla 2023 najznámejšie hity americkej rockovej skupiny Hollywood Vampires, v zostave s hviezdnym triom Alice Cooper, Joe Perry a Johnny Depp. V ten istý deň sa uskutoční 58. ročník P-T-S mítingu, na ktorom sa v rámci hlavného programu predstaví 120 atlétov z 32 krajín. V sobotu, 22. júla 2023 bude pódium banskobystrického amfiteátra, pre zmenu, patriť britskej hardrockovej hudobnej legende, Deep Purple. Nakoľko sa na koncertoch aj na športovom podujatí počíta s vyšším počtom návštevníkov, samospráva vyhradila za týmto účelom viaceré záchytné parkoviská. Platiť budú aj dopravné obmedzenia.

V súvislosti s usporiadaním koncertov v objekte amfiteátra Paľa Bielika bude vo štvrtok, 20. júla 2023 a v sobotu, 22. júla 2023 uzatvorený úsek ulice Cesta na amfiteáter, ktorý bude slúžiť len ako pešia zóna. Uzávera bude od križovatky s Tajovského ulicou až po začiatok jednosmernej cesty. Vjazd bude umožnený len dopravnej obsluhe priľahlých nehnuteľností a vozidlám technicko-organizačného zabezpečenia podujatí. Počas koncertu Hollywood Vampires, ako aj Deep Purple bude posilnená mestská hromadná doprava. Vo štvrtok, a aj v sobotu môžu návštevníci využiť novozriadené dočasné parkovisko v areáli Slovenka, ktoré má pomôcť eliminovať nápor fanúšikov prichádzajúcich vozidlami z iných miest.

Vjazd a výjazd na dočasné záchytné parkovisko Slovenka sprístupníme len z Bottovej, respektíve Lazovnej ulice. Výjazd vozidlami z tohto parkoviska bude z dôvodu plynulosti premávky a bezpečnosti chodcov možný len v smere na Medený hámor po Lazovnej ulici. Na všetky dopravné obmedzenia bude upozorňovať dočasné dopravné značenie. Apelujeme na návštevníkov, aby ho rešpektovali,“ uviedol Martin Pavelek, architekt mesta.

Nakoľko ide o bývalý priemyselný areál, zodpovedá tomu aj jeho aktuálny stav. Organizátori podujatia veria, že aj keď pôjde o improvizovanú odstavnú plochu, z hľadiska parkovania splní svoj účel. Areál bude vykosený a upravený tak, aby zabezpečil kapacitu pre približne 300, prípadne až 400 vozidiel. Benefitom tohto provizórneho parkoviska bude poloha priamo pri amfiteátri.

K dispozícii bude ďalej bezplatné parkovisko na Mičinskej ceste, na Švermovej ulici pri plážovom kúpalisku či vonkajšie parkovisko na streche EUROPA Shopping Center. To je však štandardne spoplatnené. Celkovo bude na týchto parkoviskách k dispozícii okolo 1 300 parkovacích miest. Ďalších približne 500 miest môžu návštevníci koncertov využiť na menších parkovacích plochách v okolí,“ skonštatoval Martin Pavelek.

Na parkoviskách pri Slovenke a na Mičinskej ceste budú dobrovoľníci, ktorí pomôžu pri organizovaní parkovania. Aj touto cestou vyzývame vodičov, aby rešpektovali ich pokyny. V rámci sobotného koncertu Deep Purple budú môcť návštevníci využiť navyše aj parkovisko na Štiavničkách.

GPS súradnice záchytných parkovísk:

• Bottova/Lazovná ulica – areál Slovenka (48.7399679N, 19.1407489E),

• Švermova ulica – plážové kúpalisko (48.7371544N, 19.1244172E),

• Hutná ulica – Štiavničky (48.7307429N, 19.1320346E) iba v sobotu (Deep Purple),

• EUROPA Shopping Center (48.7309495N, 19.1356608E),

• Mičinská cesta (48.7319407N, 19.1604374E).

Účastníci medzinárodného atletického P-T-S mítingu vo štvrtok, 20. júla 2023 budú môcť využívať dopravnú infraštruktúru v okolí Atletického štadióna SNP. Návštevníci majú možnosť odstaviť vozidlá na parkovisku, ktoré sa nachádza pri čerpacej stanici Slovnaft na Štiavničkách či v areáli krytej plavárne, ktorá má v súčasnosti letnú odstávku. Tretie záchytné parkovisko je pri Okresnom úrade Banská Bystrica na Námestí Ľudovíta Štúra. Parkovanie bude koordinované v súčinnosti s mestskou políciou, ktorá bude návštevníkov usmerňovať. Počas športového podujatia sa nepočíta so žiadnymi dopravnými obmedzeniami.

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora

Galéria