Aktuality

Najbližšie voľné dni budú pestré na podujatia

Stavenie mája na námestí

Uplynulý víkend zaplnili banskobystrické námestie džezoví hudobníci, Vinšpacírka a otvorenie letnej sezóny v meste pod Urpínom. Nielen historické centrum ožije aj počas najbližšej soboty, kedy sa uskutoční Medzinárodný deň tanca. Veselo bude aj 1. mája tohto roka. Na Námestí SNP postavíme máj a na svoje si prídu i milovníci športu.

Banská Bystrica sa ako jedno z mála miest môže pochváliť kontinuálnym tanečným vzdelávaním od základnej až po vysokú školu. Všetky tanečné komunity sme sa rozhodli spojiť do jedného celku. Predstavia sa v sobotu, 29. apríla 2023 o 16:00 h. na Námestí SNP v rámci Medzinárodného dňa tanca.

„Podujatie prinesie battle rôznych tanečných žánrov a na záver i diskotéku pod holým nebom. Na jednom mieste bude možné vidieť folklór, tanečné improvizácie, balet, moderný tanec a hip hop, ale aj flamenco či rómske tance. Už v piatok, 28. apríla 2023 o 19:00 h., vás v Divadle Štúdia tanca naučíme spoločnú choreografiu v ich Tančiarni. V prípade nepriaznivého počasia sa hlavný program presunie z Námestia SNP do Robotníckeho domu,“ hovorí Zuzana Chrenková Srncová z Odboru kultúry, športu a cestovného ruchu MsÚ Banská Bystrica.

Pestrý na podujatia bude aj prvý májový deň, počas ktorého sa oslavuje Sviatok práce. S príchodom mesiaca lásky je spojený tiež dávny zvyk stavania májov. Sú symbolom príchodu jari, znovu sa obnovujúcej prírody a lásky. Niekoľko metrov vysoký strom ozdobený pestrofarebnými stužkami v minulosti väčšinou staval mládenec dievčaťu, o ktoré sa uchádzal.

„Tradícia májov sa v zmenenej podobe zachovala dodnes. Stavia sa však už väčšinou len jeden ozdobený strom uprostred hlavného námestia či obce. Vztýčený ostáva spravidla počas celého mesiaca lásky,“ povedala Lýdia Baranová, vedúca Robotníckeho domu.

Mesto Banská Bystrica postaví v pondelok, 1. mája 2023 o 10:00 h. na Námestí SNP nielen pre všetky slobodné dievčatá máj. Pôjde o 17 metrový smrek z Bystrickej doliny. Ozdobí ho primátor Ján Nosko spolu s dievčatami z Folklórneho súboru Seniori Partizán a Detského folklórneho súboru Matičiarik. Členovia obidvoch súborov sa súčasne postarajú o kultúrny program.

„Symbolika stavania mája odkazuje na jar, ktorá je v plnom rozpuku. Rodí sa nový život a začínajú sa aj práce na poliach. Na 1. mája sa zvykne bozkať i dievčina pod rozkvitnutou čerešňou. Ak ale žiadnu nenájdete, skúste to aspoň pod naším májom, ktorý postavíme na banskobystrickom námestí,“ poznamenal primátor Ján Nosko.

V ten istý deň bude o 16:00 h., v rámci tradičného rudlovsko-sásovského kultúrneho podujatia, postavený aj máj na lúke pod Pikartom. Počas dňa si môžu Banskobystričanky a Banskobystričania, ale i návštevníci mesta vychutnať aj výstavu historických vozidiel, ktorá sa uskutoční od 9:00 do 11:30 h. na parkovisku Štiavničky. Podujatie Memoriál Mariana Polónyho bude následne pokračovať spomienkovou jazdou. Na prvého mája sú pripravené akcie taktiež pre tých, ktorí obľubujú šport. Od 9:00 do 13:00 h. sa na Atletickom štadióne SNP DUKLA uskutoční Deň otvorených dverí Vojenského športového centra (VŠC) DUKLA Banská Bystrica. Súčasťou bude autogramiáda, na ktorej účasť prisľúbilo desať významných športovcov VŠC. Medzi ďalšie prvomájové podujatia patrí tradičný krosový zážitok v prírode pod Panským dielom. V poradí 11. ročník Nemčianskeho behu odštartuje o 10:15 h.

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora

Galéria