Aktuality

Kraj a mesto uspeli v dražbe Domu kultúry

Dom kultúry

Spoločnosť Dom kultúry BB s.r.o., ktorú založilo Mesto Banská Bystrica spolu s Banskobystrickým samosprávnym krajom, uspela na včerajšej dražbe, ktorej predmetom bola budova banskobystrického Domu kultúry spolu s pozemkami. Objekt v centre krajského mesta vydražila za 1,8 milióna eur bez DPH.

Spoločná snaha Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a Mesta Banská Bystrica vrátiť Dom kultúry ľuďom a zmeniť ho opäť na miesto stretnutí, umenia i vedy je o krok bližšie k naplneniu. Vo včerajšej dražbe uspela spoločnosť Dom kultúry BB s.r.o., ktorú založili mesto a kraj. Dom kultúry jej priklepli za 1,8 milióna eur bez DPH.

„Po našom spoločnom oznámení, že sa chceme pokúsiť budovu Domu kultúry zachrániť a po podpise memoranda o spoločnom postupe s Mestom Banská Bystrica, je toto ďalší dôležitý míľnik, ktorý sme dosiahli. Akonáhle sa táto budova stane naším spoločným majetkom, budeme môcť začať pracovať na tom, aby prestala chátrať a opäť sa do nej vrátil život. Je pred nami ešte kus cesty, a nie je na Slovensku jednoduché robiť veci, ktoré sa zdajú byť samozrejmé. Napríklad, že zachránime budovu v centre krajského mesta, ktorá slúžila ľuďom, mala jasné pôvodné určenie, má potenciál, ale ktorá už viac ako 10 rokov chátra. Aj to je dôvod, prečo sme spojili sily miestna a regionálna samospráva a pustili sme sa spoločne do tohto projektu. A že ho chceme dotiahnuť do úspešného konca,“ povedal predseda BBSK Ondrej Lunter.

Tlačový brífing k Domu kultúry
Tlačový brífing k Domu kultúry

Odkúpenie a opätovné sprevádzkovanie Domu kultúry patrilo už niekoľko rokov aj k najväčším prioritám mesta.

„Dom kultúry nikdy nepatril mestu – bol v súkromnom vlastníctve. To je jedna z hlavných príčin,  prečo je už viac ako desať rokov uzavretý a postupne chátra. Boli sme si vedomí, že jediná cesta, ako tento objekt zachrániť, je získať ho do vlastníctva a následne ho, aj za pomoci európskych fondov zrekonštruovať. Som presvedčený, že takáto, pre mesto významná budova má patriť samospráve. Po dvojročnej spoločnej ceste sme včera spolu s Banskobystrickým samosprávnym krajom urobili  najdôležitejší krok a v dražbe sa nám Dom kultúry podarilo získať. Vážime si, že kraj s nami do tohto rozhodnutia išiel. Teraz môžeme začať robiť ďalšie konkrétne kroky smerujúce k  jeho bezprostrednej záchrane, a zároveň pripravovať projekt jeho obnovy. Nadväzovať by mal na náš zámer komplexnej revitalizácie Námestia slobody. Banská Bystrica si zaslúži dôstojný a reprezentatívny kultúrny stánok, akým Dom kultúry bezpochyby v minulosti bol a verím, že v budúcnosti opäť bude,“ objasnil primátor Ján Nosko.

Mesto Banská Bystrica má záujem prevádzkovať najmä kultúrno-spoločenskú estrádnu sálu a k nej prislúchajúce zázemie, ktoré by bolo využívané na organizovanie kultúrnych podujatí. Ďalšie časti objektu: komorné divadlo, kinosálu i administratívne priestory, má v zámere prevádzkovať Banskobystrický samosprávny kraj. Svoje miesto by tu mohlo mať napríklad Bábkové divadlo na Rázcestí, tiež populárno-vedecké centrum zamerané na astronómiu a vesmír, pobočka Verejnej knižnice Mikuláša Kováča či centrum inovácií InnoLabb. Zámerom oboch samospráv je tento architektonicky hodnotný solitér citlivo zrekonštruovať, zachovať jeho architektonickú hodnotu i detaily, a s použitím moderných prístupov a technológií nastaviť jeho ekonomickú aj ekologickú udržateľnosť.

Dom kultúry sa nachádza v centrálnej časti Banskej Bystrice, je súčasťou Námestia slobody.  Pôvodná stavba je z roku 1979, prístavba z roku 1988. Objekt je päťpodlažný, s jedným podzemným podlažím a štyrmi výškovo rozdielne uskočenými nadzemnými podlažiami. Atypickú stavbu navrhol architekt Jozef Chrobák v spolupráci s architektmi Jozefom Pálkom a Karolom Tisončíkom a v roku 1979 získalo toto dielo Cenu Zväzu slovenských architektov (Cena Dušana Jurkoviča). Stavba bola tiež zapísaná do národného registra dedičstva modernej architektúry 20. storočia DOCOMOMO (Documentation and Conservation of Buildings, Sites and Neighbourhoods of the Modern Movement).

Mgr. Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora

Mgr. Lenka Štepáneková
vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK