Aktuality

Koncom apríla sa uskutoční v meste pod Urpínom United Europe Jazz Festival

United Europe Jazz Festival

Ide už o 27. ročník podujatia, ktoré je súčasťou Banskej Bystrice od roku 1996. Základnou myšlienkou festivalu je vzájomná výmena jazzových kapiel z jednotlivých partnerských krajín, podpora špecifického hudobného žánru a obohatenie kultúrneho a spoločenského života. Robotnícky dom, Hogo Fogo Jazz & Art Club a Námestie SNP budú od 21. do 23. apríla 2023 miestami, na ktorých sa v rámci programu predstavia výnimoční umelci. Vstupenky na koncerty je možné zakúpiť si na tomto odkaze a k dispozícii sú aj v Informačnom centre na Námestí SNP 1.

Festival bol v čase svojho vzniku jediným dixielandovým podujatím na Slovensku. V roku 2002 partnerské mestá Banská Bystrica, Hradec Králové (ČR) a Salgótarjan (HU) oslovili poľského partnera a krajiny V4 prepojili svoje jazzové festivaly v projekte Dixielandový most. Odvtedy sa organizujú súčasne vo všetkých štyroch štátoch pod názvom United Europe Jazz Festival.

„Podujatie odštartujeme 21. apríla workshopom Martina Uhereka a dvoj-koncertom  Nothing But Swing (SVK) a Miloš Železňák Acoustic Trio (SVK) v Hogo Fogo Jazz & Art Clube. Program bude pokračovať 22. apríla popoludní na Námestí SNP vystúpeniami Big band, Saxofónovým kvartetom ZUŠ J. Cikkera, Klawo/PL, Tibor Feledi Kairos Quintet/SVK a uzavrie ho najvýznamnejšia osobnosť slovenskej jazzovej scény – Peter Lipa,“ hovorí Zuzana Kohútová z Oddelenia kultúry MsÚ v Banskej Bystrici.

 United Europe Jazz Festival_program
United Europe Jazz Festival_program

Následne sa program presunie do Robotníckeho domu, kde zahrá kapela Limbo, ktorá patrí k špičke súčasného českého jazzu. Návštevníci sa môžu tešiť aj na basgitaristu s mimoriadnym inštrumentálnym talentom, Juraja Grigláka spolu so svetovou bubeníckou legendou Poogie Bell, jeho synom Winstonom Bell a ďalšími hudobníkmi. Program na Námestí SNP bude ozvláštnený spojením United Europe Jazz Festivalu a tradičného vínneho festivalu – Vínšpacírky.  Na druhý deň sa v historickom centre mesta okrem rodenej Banskobystričanky Patrície Šuráňovej Karvašovej a BB Band predstaví aj Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band, ktorý tvoria poprední jazzmai z Českej republiky i Slovenska. Program vyvrcholí koncertom Krajňák, Uherek, Solárik, Ragan Quartet v Hogo Fogo Jazz & Art Clube.

Oddelenie kultúry

Mgr. Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora