Aktuality

Ján Nosko: Vzájomná spolupráca medzi štátom, mestom a župou nám môže priniesť želané výsledky v rôznych oblastiach

IMG_8022

Primátor Ján Nosko dnes privítal v Banskej Bystrici predsedu NR SR Petra Pellegriniho a ministra investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richarda Rašiho. Počas spoločného rokovania otvorili okrem bežných tém aj najpálčivejšie problémy nášho mesta. V rámci popoludňajšieho programu navštívili Detskú fakultnú nemocnicu s poliklinikou a Fakultnú nemocnicu s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, kde špičkovú úroveň oboch zdravotníckych zariadení vyzdvihla aj ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková.

V priestoroch Radnice na Námestí SNP diskutovalo vedenie mesta s prítomnými hosťami o niekoľkých témach. Okrem bežných problémov, ktoré trápia všetky samosprávy na Slovensku, hovorili aj o absencii strategického investora. Banská Bystrica je totiž posledným krajským mestom bez významnej investície strategického charakteru.

Obyvateľstvo nám starne a mladí ľudia odchádzajú za lepšími podmienkami do iných regiónov. Bez pomoci štátu však nie je v našich silách takéhoto investora do mesta pritiahnuť. S riešením významnej investície súvisí aj  osud severojužného prepojenia Slovenska modernou rýchlostnou cestnou sieťou, ale aj obnovenie civilnej časti Letiska Sliač,“ povedal primátor mesta Ján Nosko.

Jednou z tém boli aj procesy čerpania eurofondov, ktoré plánuje Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR zjednodušiť. Mestá a obce sa v súčasnosti nachádzajú v období tvorby rozpočtov a dopady, ktoré vznikli z dôvodu nekomunikácie rezortov so samosprávami im v minulom období spôsobili obrovské výpadky. „Verím, že v ďalšom období bude príprave novej legislatívy s finančnými dopadmi na samosprávy najskôr predchádzať vzájomná diskusia a analýzy. Vytvorenie prechodného obdobia by nám pomohlo pripraviť sa na legislatívne zmeny,“ povedal na tlačovom brífingu primátor mesta Ján Nosko.

 Počas popoludňajšieho programu navštívil primátor Ján Nosko spolu s predsedom NR SR Petrom Pellegrinim a predsedom BBSK Ondrejom Lunterom Detskú fakultnú nemocnicu s poliklinikou a  Fakultnú nemocnicu s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Na stretnutí sa zúčastnila aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Som rád, že projekt rekonštrukcie jednej z troch koncových nemocníc, ktorá poskytuje komplexnú starostlivosť o detského pacienta, sa blíži do finále. Už dnes vytvára priateľskejšie a modernejšie prostredie spĺňajúce štandardy 21. storočia,“ hovorí Nosko.

Riaditeľ detskej nemocnice Juraj Gallo má zároveň pripravený zámer rozšírenia kapacít lôžkovej i ambulantnej časti, na ktorý prisľúbila ministerka zdravotníctva SR potrebné financie. Banskobystričania pozorne sledujú aj projekt výstavby novej Rooseveltovej nemocnice a riaditeľka Miriam Lapuníková robí všetko preto, aby  procesy napredovali,  a aby sa stanovený harmonogram plnil podľa plánu. „Verím, že už v budúcom roku sa budú môcť začať prvé stavebné práce,“ doplnil Ján Nosko.

 

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora

Galéria