Aktuality

Históriu a pamiatky mesta priblíži digitálny audio sprievodca

smartguide 1

Banskú Bystricu môžu návštevníci odteraz spoznávať pomocou mobilnej aplikácie SmartGuide. Inovatívne riešenie im umožní objavovať zaujímavé miesta mesta pod Urpínom, ako aj jeho príbehy z dávnej minulosti i súčasnosti. Digitálny sprievodca, ktorého samospráva pripravila v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Stredné Slovensko, ponúka prehliadkové trasy a kvalitný obsah pre slovenských aj zahraničných turistov. V súčasnosti poskytuje informácie v troch jazykoch. 

Aplikácia v mobilnom telefóne ukáže návštevníkom viaceré náučné trasy, ktoré spájajú mnohé ikonické aj menej známe miesta. Návštevníci sa tak môžu vydať na historický okruh po Banskej Bystrici, po stopách Jána Cikkera i Dominika Skuteckého či putovať za kameňmi zmiznutých. Vďaka audio sprievodcovi sa dozvedia pútavé príbehy a informácie nielen o samotnom meste. Aplikácia, ako i trasy sú k dispozícii zadarmo.

Netradičným spôsobom sprístupňujeme informácie z minulosti i súčasnosti perly Pohronia. Po stiahnutí aplikácie sa návštevníkom priamo v mobilných telefónoch objaví šesť desiatok rôznych zaujímavostí o historických objektoch a pamiatkach v meste i jeho blízkom okolí. Tie sú okrem slovenčiny prerozprávané aj do angličtiny a nemčiny, čo určite ocenia najmä turisti zo zahraničia,“ uviedol Tomáš Pastorok, vedúci Oddelenia cestovného ruch MsÚ v Banskej Bystrici.

Audio sprievodca súčasne poskytuje i možnosť navádzania. Určené je hlavne pre návštevníkov, ktorí sú v meste prvýkrát. Výhodou aplikácie je, že každému umožňuje spoznávať mesto samostatne, podľa vlastného tempa, ako mu vyhovuje.

Pomocou geolokácie telefón rozpozná, kde sa turista nachádza a na základe toho získa informácie o danej lokalite, alebo ho dovedie k miestu, o ktoré sa zaujíma. Celého sprievodcu je možné stiahnuť si do offline režimu, vrátane máp a audionahrávok,“ povedal Jiří Pěč, riaditeľ OOCR Stredné Slovensko.

Používatelia sa v aplikácii, okrem iného, dozvedia, že v Rothovom dome na Dolnej ulici bolo v roku 1620 zvolené sedmohradské knieža, Gabriel Bethlen, za uhorského kráľa. Súčasne aj to, že banskobystrické hlavné námestie bolo v reči Starobystričanov označované ako rínok, alebo to, že Hodinová veža v minulosti plnila nielen funkciu nosiča mestských hodín, ale aj strážnej veže.

Teší nás, že platformu pre publikovanie interaktívnych audiovizuálnych sprievodcov používa už aj mesto Banská Bystrica. Celkovo je na SmartGuide dostupný obsah pre takmer 1 000 destinácií po celom svete. Aplikáciu si obľúbili najmä cestovatelia, ktorí radi preskúmavajú miesta svojím vlastným tempom, počúvajú príbehy od miestnych znalcov a objavujú skryté lokality, ktoré verejnosti nie sú bežne známe,“ poznamenal Peter Gavlíder zo spoločnosti SmartGuide.

Aplikáciu si môžete stiahnuť aj na uvedenom linku: https://www.smart-guide.org/destinations/en/banska-bystrica/.

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora