Aktuality

Červené nádoby určené na kovy budú v Banskej Bystrici čoskoro minulosťou

Zmeny v odpadovom hospodárstve

Zber komunálnych a drobných stavebných odpadov je jednou zo základných funkcií mesta, preto je dôležité poznať a dodržiavať aktuálne pravidlá. Obyvateľov mesta čakajú v roku 2023 zmeny v odpadovom hospodárstve. Plasty budeme po novom zbierať spoločne s obalmi z kovov a viacvrstvových kombinovaných materiálov, tzv. tetrapakov do žltých kontajnerov.

Pracovníci zmluvného partnera mesta, spoločnosti Marius Pedersen, a. s. začali s prelepovaním žltých nádob, doteraz určených len na plasty a tetrapaky. Nálepky upozorňujú na to, že už dnes môžu Banskobystričania vhadzovať do tohto kontajnera aj kovové obaly, konzervy z potravín, jedál, kompótov, nápojov z potravy pre domáce zvieratá, plechovky ako pivo či džúsy, kovové vrchnáky a viečka z fliaš i pohárov, drôty, káble, starý riad, železo, oceľ, farebné kovy, ako aj kovové rúrky.

„V praxi to znamená, že 410 červených nádob s objemom 1 100 litrov, určených na kovy, najneskôr do februára 2023 trvalo odstránime. Od zavedenej zmeny očakávame zvýšenie efektivity triedeného zberu, zníženie vizuálneho a priestorového zaťaženia a v neposlednom rade – zabezpečenie lepšieho komfortu pre obyvateľov mesta,“ hovorí Michal Štúber z Oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev MsÚ v Banskej Bystrici.

Samospráva pristupuje k zmene z dôvodu, že zálohovanie, ktoré je na Slovensku platné od 1. januára minulého roka, vytlačilo veľké množstvo PET fliaš a plechoviek, čím kleslo ich množstvo v kontajneroch. Spoločný zber kovov, plastov a tetrapakov je dodatočne triedený na optickej linke dodávateľa služby vo Zvolene, ktorá prostredníctvom magnetu separuje kovy od plastov.

„Všetky potrebné informácie týkajúce sa pravidiel nakladania s komunálnym odpadom, ako aj harmonogramy jeho zberu nájdete v brožúrke Kam s komunálnym odpadom v Banskej Bystrici. Do schránok domácností bude distribuovaná v priebehu januára. Touto cestou opätovne všetkých vyzývame, aby dodržiavali stanovené termíny, najmä pokiaľ ide o zber objemného odpadu tak, aby bola zabezpečená čistota verejných priestranstiev,“ dodáva Michal Štúber.

V prípade ďalších otázok možno kontaktovať Oddelenie odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev MsÚ v Banskej Bystrici na adrese separovanyzber@banskabystrica.sk alebo dispečing zberovej spoločnosti Marius Pedersen a.s. na infobb@mariuspedersen.sk, prípadne telefonicky na čísle 048/418 61 88.

Mgr. Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora

Prílohy na stiahnutie