Aktuality

Banskobystrický Radvanský jarmok je aj o rozvíjaní spolupráce s partnerskými mestami

titulna

Banská Bystrica vždy patrila medzi slovenské mestá s početnými zahraničnými kontaktmi, ktorých cieľom je rozvíjanie spolupráce v oblasti kultúry, vzdelávania, ekonomiky či obchodu. Aj na tohtoročnom 365. Radvanskom jarmoku privítame tradičných remeselníkov i zástupcov z niekoľkých partnerských miest, s ktorými Banská Bystrica udržiava priateľské vzťahy. Vzájomne si pomáhajú pri organizovaní podujatí, riešení projektov i pri rozvoji cestovného ruchu. Na znak úcty venoval primátor Ján Nosko zahraničným hosťom remeselne vyrobenú kachlicu zhotovenú podľa originálu z 15. storočia, ktorý sa nachádza v zbierkach Stredoslovenského múzea.

Na 365. Radvanský jarmok prijali pozvanie delegácie z maďarských miest Šalgótarján a Dabaš, talianskeho mesta Alba i nemeckého Halberstadtu.

Práve s Halberstadtom oslávilo naše mesto tento rok 25. výročie vzájomnej spolupráce. V lete sme prijali pozvanie a zúčastnili sme sa tam aj na stretnutí partnerských miest, na ktorom Banskú Bystricu v rámci pripraveného programu reprezentovala folklórna skupina Trnky. Obdarili nás vzácnym darom – stromom. Orech čierny sme včera spoločne so zástupcami Halberstadtu zasadili v Parku pod Pamätníkom SNP. Bude symbolom nášho priateľstva a dobrých vzťahov. Zároveň sme načrtli spoluprácu v oblasti športu a mládeže,“ povedal 2. zástupca primátora Martin Majling.

Aj maďarské mesto Šalgótarján je pozitívnym príkladom toho, ako môžu dve mestá rozvíjať spoluprácu a navzájom sa podporovať. Nielenže mohli obyvatelia minulý mesiac navštíviť v priestoroch radnice výstavu dvoch maďarských umelcov, ale počas Radvanského jarmoku budú môcť sledovať remeselnícke umenie dvoch desiatok remeselníkov z Maďarska. Kultúrny program jarmoku obohatí aj Folklórny súbor Nógrad zo Šalgótarjánu, ktorý vystúpi v nedeľu o 11:30 h. na Námestí SNP.

Som veľmi rád, že naše pozvanie na Radvanský jarmok prijali aj zástupcovia z talianskeho mesta Alba, ktoré sme navštívili na jar tohto roka. Podobne ako nás oni previedli odbornou školou zameranou na výchovu budúcich vinárov, tak aj my im plánujeme ukázať Strednú odbornú školu Pod Bánošom, ktorá zachováva tradície a patrí k výnimočným školám v našom regióne. Verím, že to bude príležitosť otvoriť možnosti medzinárodnej spolupráce medzi školami v budúcnosti,“ dopĺňa primátor mesta Ján Nosko.

V rámci programu majú zahraniční hostia naplánovanú nielen návštevu Radvanského jarmoku, ale aj Turzo-Fugger zážitkovú expozíciu v priestoroch Barbakánu. Práve v súvislosti s banskou minulosťou mesta pod Urpínom si delegácie odnesú z Banskej Bystrice špeciálny dar v podobe remeselne vyrobenej kachlice sv. Barbory. Ide o technologickú kópiu glazovanú zelenou (medenou) glazúrou, vyrobenú podľa originálu z 15. storočia, ktorý sa nachádza v zbierkach Stredoslovenského múzea.

Veľmi rád som prijal na pôde nášho mesta všetky delegácie z partnerských miest. Verím, že 365. Radvanský jarmok si vychutnajú, načerpajú nové inšpirácie a budú sa u nás cítiť opäť príjemne,“ dopĺňa primátor.

 

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora

Galéria