Aktuality

Banskobystrickí poslanci schválili rozpočet mesta na roky 2024 – 2026

rozpocet-web(1)

Bývalá vláda svojimi rozhodnutiami poškodila samosprávy a potreba ich dofinancovania v stovkách miliónov eur je nevyhnutná. Výpadky v príjmoch,  inflácia, ale aj negatívne ekonomické prognózy sú dôvodom, prečo musia viaceré mestá pristúpiť k zvyšovaniu daní a poplatkov. Banská Bystrica na základe zodpovedného správania sa, ale aj vďaka prijímaniu nevyhnutných nepopulárnych opatrení v minulom roku, dokáže v súčasnosti zabezpečiť pre svojich obyvateľov aspoň základné služby. Dobrá správa je, že mestu sa podarilo zostaviť vyrovnaný rozpočet na rok 2024, ktorý kalkuluje s príjmami a výdavkami v objeme 103,5 miliónov eur.

Programová štruktúra rozpočtu je zosúladená s pripravovaným strategickým dokumentom, Programom rozvoja mesta Banská Bystrica do roku 2030. Vďaka tomu je viac čitateľný a   pomôže k  lepšej orientácii poslancom i širokej verejnosti. Ekonomický odbor MsÚ zorganizoval počas uplynulých týždňov sériu stretnutí s poslancami, na ktorých boli podrobne informovaní o aktuálnej finančnej situácii mesta a o návrhu pripravovaného rozpočtu.

Situácia v samosprávach nie je priaznivá. Mnohé mestá nevedia zostaviť svoje rozpočty a nájsť v zastupiteľstve zhodu pri prijímaní nepopulárnych krokov v podobe zvyšovania daní a poplatkov. Vďaka tomu, že sme k tomuto opatreniu pristúpili v minulom roku, dokážeme v súčasnosti zabezpečiť pre našich obyvateľov aspoň základné služby.  Je pre nás kľúčové, aby sme v týchto nepriaznivých podmienkach udržali základnú prevádzku mesta a pripravili sa na nové programové obdobie čerpania eurofondov. Ak by sme rozpočet nezostavili, mesto by sa dostalo do rozpočtového provizória. Znamenalo by to utlmenie procesov v rámci projektovej prípravy plánovaných investičných akcií a v dôsledku toho vážne ohrozenie čerpania externých zdrojov z Európskej únie. Ďakujem všetkým poslancom, ktorí za mestský rozpočet zahlasovali,“ hovorí primátor mesta Ján Nosko.

Investičný rozpočet na rok 2024 je v objeme 10,6 milióna eur. Okrem už rozbehnutých investícií zahŕňa aj projektovú prípravu, ktorá podmieňuje možnosť uchádzať sa o eurofondy. Ide napríklad o projektové dokumentácie na cyklotrasy, na obnovu objektov základných škôl, na Zelené sídliská či mestský park, na inštaláciu fotovoltických panelov na vybraných objektoch materských škôl, na nové zariadenia pre seniorov na Malachovskej a Rudlovskej ceste a mnoho ďalších.

Okrem toho mesto plánuje postupne pokračovať v rozbehnutých investičných akciách, ako je obnova ciest a chodníkov či výstavba parkovísk na Poľnej a Tatranskej ulici. Pripravované sú projekty na zvýšenie informovanosti a kvality verejnej osobnej dopravy či ďalšia etapa inteligentných križovatiek. Mesto počíta aj so spustením výstavby nájomných bytov na Ďumbierskej ulici.

Samospráva tak, ako mnoho ďalších na Slovensku, bola nútená pozastaviť dotácie aj pre nasledujúce obdobie. Napriek tomu je športová infraštruktúra poskytovaná mestom zabezpečená prostredníctvom využitia Mestského mládežníckeho štadióna v Radvani-Kráľová,  zimného štadióna i plavárne. V rozpočte je zároveň zabezpečené dofinancovanie telocviční v správe ZAaRES-u a základných škôl tak, aby mohli byť poskytované športovým klubom počas roka za výrazne zvýhodnených podmienok.

Pre každý zo siedmich výborov mestských častí je v mestskom rozpočte vyčlenených pre budúci rok po 60 tis. eur na stavebnú údržbu ciest a chodníkov, taktiež 2 eurá na obyvateľa v každom volebnom obvode na rôzne akcie. Na participatívny rozpočet je vyčlenených 40 tis. eur, pričom začiatkom budúceho roka bude možné po prvý raz hlasovať o víťazných projektoch elektronickou formou.

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora

Galéria