Aktuality

Banskobystrická MHD má 16 nových autobusov

Nové autobusy

Slovenská autobusová doprava Zvolen, a. s. spoločnosť, ktorá poskytuje na území mesta Banská Bystrica autobusovú dopravu, zakúpila osem 12-metrových a osem 18-metrových klimatizovaných, nízkopodlažných a bezbariérových autobusov značky Iveco Urbanway. Sú vybavené USB nabíjačkami, WiFI pripojením na internet, strešnou ventiláciou, cúvacou kamerou, čítačkou dopravných značiek, snímaním mŕtvych uhlov či farebne odlíšenými sedadlami pre osoby ZŤP. Prvých cestujúcich vozí od konca júna tohto roka.

Obyvatelia mesta pod Urpínom, ktorí cestujú mestskou hromadnou dopravou, sa dočkali modernejších, komfortnejších a bezpečnejších autobusov. Zatiaľ čo dlhé – polohybridné  disponujú 106 miestami na státie, 43 miestami na sedenie a majú štvoro dverí, krátke autobusy s tromi dvermi majú 66 miest na státie a 34 na sedenie.

„Som rád, že postupne dochádza k obnove MHD a zvýšeniu komfortu cestovania v našom meste. Kúpou 16 nových autobusov sa znížil ich priemerný vek o vyše tri roky, teda z 10 na 7 rokov. Ide o prvú várku nových vozidiel, ktorej nákup v celom rozsahu zabezpečuje podľa zmluvy dopravca, bez dodatočných dopadov na rozpočet mesta. Naším cieľom je v modernizácii pokračovať, preto budeme i naďalej intenzívne komunikovať a hľadať najlepšie možné riešenia pre mesto. Ponúka sa nám možnosť získať financie z eurofondov, o ktoré sa určite budeme uchádzať. Aj takýmto spôsobom chceme znížiť náklady na prevádzku MHD,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Novinkou vo výbave pre vodiča, ktorá zvýši bezpečnosť jazdy na cestách, je systém monitorovania mŕtveho uhla. Modernými prvkami sú tiež externé reproduktory pre komunikáciu s cestujúcimi, ako aj zariadenia preferujúce vozidlá MHD pri prejazde križovatkami, ktoré sú dynamické riadené.

„Súčasťou vybavenia je rovnako dopytové otváranie dverí, čo zvyšuje účinnosť zabudovanej klimatizácie i koncept Low Entry, ktorý garantuje bezproblémový nástup a výstup všetkých cestujúcich a súčasne umožňuje naklápanie. Všetky autobusy i trolejbusy, ktoré v súčasnosti máme, sú už len nízkopodlažné,“ dopĺňa Miroslav Snopko, riaditeľ závodu Slovenskej autobusovej dopravy Zvolen, a. s. v Banskej Bystrici

Turnusová potreba mestskej hromadnej dopravy vykonávanej autobusmi je 46 vozidiel, pričom práve kúpou 16 nových autobusov sa z nej pokrylo takmer 40 percent. Cieľom samosprávy je aj naďalej podporovať mestskú hromadnú dopravu v Banskej Bystrici.

Mgr. Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora

Galéria