Aktuality

Sezóna na bežkárskych tratiach v okolí Banskej Bystrice bola jedna z najlepších

foto uprava trate

Koncom marca 2022 sa po takmer štyroch mesiacoch skončila zimná bežkárska sezóna, ktorá trvala 114 dní. Záhradnícke a rekreačné služby s technikou na úpravu tratí najazdili necelých tritisíc kilometrov.

Pracovníci Záhradníckych a rekreačných služieb mesta Banská Bystrica upravovali trate od 3. decembra minulého roka do 26. marca 2022. Zima bola bohatá na sneh, a hoci si dala v januári na tri týždne menšiu prestávku, ratraky a skútre najazdili počas zimy pri úprave tratí na horách v okolí mesta pod Urpínom 2 642 kilometrov počas 81 dní.

Som rád, že po slabších zimách v posledných rokoch bola táto opäť bohatá na sneh. Verím, že obyvatelia mesta si prišli na svoje a boli s úpravou bežkárskych tratí spokojní. Latku sme v posledných rokoch nastavili vysoko a určite plánujeme v tomto trende pokračovať aj v ďalších sezónach,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Bežkárska sezóna bola špecifická tým, že sa prvýkrát upravovali trate v troch pohoriach – v Kremnických vrchoch, Starohorských vrchoch a vo Veľkej Fatre. Ratrak najazdil počas 45 dní v teréne približne 1 500 kilometrov v Kremnických vrchoch. Na tratiach Šachtičky –Donovaly v Starohorských vrchoch sa trate upravovali 30 krát a ratraky so skútrom v tejto lokalite najazdili okolo tisíc kilometrov. Vo Veľkej Fatre na trase zo sedla Malý Šturec prebehla úprava skútrom len sedemkrát, keďže ďalšie úpravy po výdatnom februárom snežení prekazila padnutá lavína na trati.

Náklady spojené s úpravou tratí počas jednej sezóny predstavujú sumu približne 50 tisíc eur. Na ich pokrytí sa do veľkej miery podieľa mesto a asi desatinou aj samosprávny kraj. Verím, že spoločným úsilím nájdeme aj do budúcna financie na podporu bežeckého lyžovania, či postupnú obnovu techniky. V aktuálnej sezóne nám mimoriadne pomohol nový skúter, ktorý pred dvoma rokmi zakúpilo mesto a za to mu patrí vďaka. Je však nutné zakúpiť nový ratrak, keďže ten náš ukončil svoju osemnástu sezónu. Čoraz častejšie má technické problémy a je na hranici životnosti,“ uviedol Ivan Šabo, riaditeľ Záhradníckych a rekreačných služieb.

Od 12. januára do 6. marca 2022 bol v prevádzke aj zasnežovaný okruh v Areáli zimných športov na plážovom kúpalisku. Podľa očakávania bol i počas tejto sezóny tradične mimoriadne navštevovaný, najmä v popoludňajších a podvečerných hodinách a cez víkendy. V soboty a nedele dosahovala návštevnosť takmer dvetisíc bežkárov denne, s korčuliarmi až okolo 2 500 osôb.

Prehľad počtu upravených kilometrov podľa jednotlivých tratí v sezóne 2021/2022:

Králiky – Skalka                                              408 km
Králiky – Hostinec                                          488 km
Tajovská zvážnica (po Bandošku)                  92 km
Bežecký štadión Králiky                                 106 km
Králiky – Kordícka zvážnica – Kordíky        264 km
Malachovská zvážnica                                  160 km

Okruh okolo Jelenskej skaly                          528 km
Šachtičky – Donovaly                                      488 km
Malý Šturec – Túfna                                       108 km

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora