Aktuality

Radvanský jarmok otvára svoje brány, v Banskej Bystrici privítame takmer 250 remeselníkov

Radvanský jarmok, foto: Hein

Neodmysliteľnou súčasťou jarmoku je každoročne trh tradičných remesiel a stánky s ľudovo-umeleckými výrobkami. Aj tento rok budú môcť Banskobystričania i návštevníci sledovať prácu a ukážky tradičných povolaní, vyskúšať tvorivé dielne rôzneho zamerania a v neposlednom rade zakúpiť si remeselné výrobky, vyskladané z pestrej ponuky. Dejiskom bude Námestie SNP, Námestie Š. Moysesa, Dolná a tento rok i Lazovná ulica.

Na 364. ročníku najväčšej kultúrno-spoločenskej udalosti v meste pod Urpínom, ktorú z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, budú mať zastúpenie domáci i zahraniční remeselníci napríklad zo Srbska – Vojvodiny, Maďarska, Poľska či Českej republiky. Predstavia sa na ňom tradičné remeslá ako výroba pastierskych bičov, bačovského riadu, ďalej sudárstvo, korytárstvo, hrnčiarstvo a keramikárstvo, drotárstvo, spracovanie ovčej vlny, včelárstvo, medovnikárstvo, bylinkárstvo, mydlárstvo, výroba tradičných odevov a mnoho iných. Vzhľadom na tohtoročnú tému jarmoku budú mať premiéru hrebenári a novinkou bude aj klobučník, vytvárajúci klobúky z plstenej králičej srsti. Motív hrebeňa a tradičných účesov bude zároveň hlavným bodom slávnostného otváracieho ceremoniálu, ktorý sa uskutoční v piatok, 9. septembra o 18:00 hod. Vysielaný bude aj online prostredníctvom facebookovej stránky Mesto Banská Bystrica.

„Sme radi, že aj tento rok prijalo naše pozvanie do srdca Slovenska mnoho majstrov remesla, ktorí sú zapísaní v zozname Ústredia ľudovej umeleckej výroby. Radvanským jarmokom bude žiť takmer celé centrum mesta. Zatiaľ čo v okolí Barbakánu budú môcť návštevníci vidieť, napríklad, ako sa kedysi upravovali vlasy na Horehroní a Podpoľaní, v Lazovnej ulici bude včelárska tvorivá dielňa, ako aj neobyčajné akvarely všeumelca Jaroslava Páslera s jeho neodmysliteľnými pampulónmi. Všetkých srdečne pozývame,“ hovorí Zuzana Chrenková Srncová z Oddelenia kultúry MsÚ v Banskej Bystrici.

Od piatku, 9. septembra predpoludním začne jarmočnou atmosférou žiť aj Stará tržnica, kde majú svoje miesto i regionálni producenti pod záštitou Úradu priemyselného vlastníctva SR. Ponúkať budú remeselné výrobky a tradičné slovenské špeciality s chráneným zemepisným označením a označením pôvodu, ktoré zachovávajú tradície a výnimočnosť Slovenska. Od dnešného dňa sú otvorené stánky s občerstvením na Dolnej ulici a aj zábavné atrakcie, ktoré sa nachádzajú na Štefánikovom nábreží a Hronskom predmestí.

Celý program tohtoročného jarmoku, vrátane predajných a prevádzkových časov nájdete na tomto odkaze. Zároveň prosíme obyvateľov i návštevníkov o ohľaduplnosť a zhovievavosť, najmä v súvislosti s dopravnými obmedzeniami, ktoré so sebou toto podujatie prináša. Všetkým ďakujeme za trpezlivosť a pochopenie.

Mgr. Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora