Aktuality

Radvanský jarmok bude návratom k tradíciám a remeselnej zručnosti

hrebenárstvo

Tradičné podujatie sa už roky teší veľkej priazni nielen samotných Banskobystričanov, ale aj návštevníkov z celého Slovenska. Tento rok sa bude niesť v duchu hrebenárstva. Stánky s výrobkami pribudnú i v Lazovnej ulici. Radvanský jarmok prinesie domácim a návštevníkom mesta, od 8. do 11. septembra 2022 opäť umenie tradičného remesla, pestrý kultúrny program a obľúbené zábavné atrakcie či jarmočné špeciality.

Kiachta, Novgorod, Lipsko a Radvaň sú vo svete známe trhoviská. Radvanský jarmok je a ostane dlho, dlho v porekadle a prežije ešte i proroctvo doktora Veselovského“. Takto opísal pred 145 rokmi najslávnejší jarmok na Slovensku, prozaik a publicista Gustáv Kazimír Zechenter-Laskomerský. V roku 1877 netušil, akú pravdu vo svojom diele Žarty a rozmary napísal. Tradícia Radvanského jarmoku siaha do 17. storočia. Veľký význam však nadobudol najmä v 19. storočí, keď mali osobitné miesto modrotlačiari, súkenníci, čižmári, klobučníci, hrebenári, krpčiari, medovnikári, výrobcovia produktov z dreva, slamy či prútia. Jarmok preplával storočiami a v tomto roku sa uskutoční jeho 364. ročník.

Som rád, že po kovidovej prestávke pred dvoma rokmi a čiastočne obmedzenom minulom  ročníku, sa Radvanský jarmok vracia späť do ulíc Banskej Bystrice. Teší ma, že súčasťou tradičného podujatia budú aj zruční remeselníci. Ich umenie budú môcť obyvatelia, ale aj návštevníci mesta obdivovať na Námestí SNP, pri Barbakáne, Starej tržnici, ďalej na Dolnej či Lazovnej ulici,“ povedal primátor Ján Nosko.

364 Radvanský jarmok
364 Radvanský jarmok

Ľudové remeslá spojené s ukážkami výroby, gurmánske špeciality, zábavné atrakcie a kolotoče či pestrý kultúrny program. Aj o tom bude Radvanský jarmok, zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Svoje zručnosti predstaví návštevníkom takmer 250 remeselníkov nielen zo Slovenska, ale i zo srbskej Vojvodiny, Maďarska, Česka a Poľska. Motívom tohtoročného jarmoku bude hrebenárstvo, ktorého hlavným centrom bola v minulosti Radvaň.

Hrebenárske remeslo, ktoré sa zachovalo do dnešných dní, vo všetkej svojej kráse predvedie majster Ľudovít Cehelský. Návštevníkom porozpráva aj o výrobe hrebeňov z rohoviny. Téma hrebenárstva ožije i vo foyeri radnice, kde bude sprístupnená výstava vzácnych artefaktov zo zbierok Stredoslovenského múzea. Návštevníkom sprostredkuje život a prácu šikovných remeselníkov, ktorých výrobky nemohli v minulosti chýbať na chýrnom Radvanskom jarmoku,“ poznamenala Lýdia Baranová z Oddelenia kultúry MsÚ Banská Bystrica.

Folklórne vystúpenia, koncerty a otvárací ceremoniál budú sústredené na pódiu umiestnenom na Námestí SNP, na ktorom v piatok, 9. septembra 2022 vystúpi Peter Nagy so skupinou Indigo. V sobotu, 10. septembra 2022 zasa roztancuje divákov sedemčlenná kapela Heľenine oči, ktorá sa úspešne vyhýba žánrovému „zaškatuľkovaniu“. Folklórny tanec a spev z okolia Banskej Bystrice, programy pre deti, tvorivé dielne, stredoveký tábor, lukostrelecký turnaj aj šermiarske súboje si návštevníci budú môcť vychutnať v priestoroch pri Barbakáne. Zaujímavý program si počas jarmoku pripravilo aj Stredoslovenské osvetové stredisko, Regionálne centrum remesiel ÚĽUV Banská Bystrica, prevádzky v Lazovnej ulici a nebude chýbať ani výstava zvierat, ktorú organizuje Slovenský zväz drobnochovateľov Slovenska.

Počas jednotlivých dní spríjemnia náladu folklórne skupiny a súbory Urpín, Mladosť, Priechoďan, Javorník, Poničan či Mostár. Svoje hudobné umenie predvedie aj Barbora Botošová, primáška a vnučka Jána Berkyho Mrenicu staršieho. Program obohatí s príchuťou dravých balkánskych tónov aj Balkansambel s Martinom Geišbergom. O energiu a majstrovstvo sa na Námestí SNP postará elitná zostava najlepších rómskych muzikantov Oláh Gipsy Beats z Maďarska,“ dodala Zuzana Kohútová, programová pracovníčka referátu Robotníckeho domu v Banskej Bystrici.

Špecifickým zvykom Radvanského jarmoku sa stalo, že si mládenci i muži kupujú drevené varešky, ktorými symbolicky udrú dievčatá a mladé ženy po zadku. Táto tradícia sa zachováva počas jarmočných dní až do súčasnosti. Drevená vareška je tak dodnes považovaná za tradičný symbol jarmoku v meste pod Urpínom.

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora