Aktuality

Po dvoch rokoch sa na banskobystrické námestie vracajú veľkonočné trhy

Veľkonočné trhy

Banskobystričania, ale aj návštevníci sa po dvojročnej prestávke súvisiacej s pandémiou koronavírusu, môžu tešiť od utorka, 5. apríla 2022 na tradičné veľkonočné trhy tak, ako ich poznajú. Námestie SNP už zdobí sviatočná breza, ktorá je symbolom jari, mladosti, sviežosti i znovuzrodenia, a neodmysliteľne patrí k atmosfére Veľkej noci. Súčasťou trhov budú stánky s občerstvením, ľudovo-umelecké výrobky, ale aj sprievodný kultúrny program či aranžovanie v Robotníckom dome. Veľkonočné trhy potrvajú v meste pod Urpínom do 13. apríla 2022.

Kraslice, prútené korbáče, kvetinové ikebany či výrobky z včelieho vosku. Obzrieť alebo zakúpiť si sortiment najrozličnejšieho druhu domácej výroby, bude možné každý deň v čase od 9:00 do 19:00 hod. Chýbať nebudú ani medovníky, pekárenské i cukrárenské výrobky, med, medovina, cukrovinky, lokše, trdelníky a rôzne iné pochutiny.

„Som rád, že sa po dlhej dobe konečne budeme môcť všetci spolu stretnúť a osláviť príchod jari. Teším sa na zaplnené námestie, ktoré konečne ožije. Hudba, dobré jedlo, smiech, radosť a odreagovanie je to, čo všetci potrebujeme. Verím, že nám počasie bude priať a veľkonočné trhy budú udalosťou, ktorá odštartuje šnúru mnohých spoločenských podujatí v našom meste, bez obmedzení a strachu,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Kultúrny program sa začne v stredu, 6. apríla šuhajskými aktivitami Kyselých krastafcov na chodúľoch o 16:00 hod. Následne budú môcť malí, ale aj veľkí Banskobystričania ozdobiť veľkonočné vajíčko rôznymi stužkami a dekoráciami. Počas ďalších dní vystúpi Detský folklórny súbor Prvosienka a svoje spevy, tance i hudbu odprezentuje aj Folklórny súbor Partizán. Na svoje si prídu aj deti, pre ktoré je pripravené v sobotu, 9. apríla o 16:00 hod. predstavenie Ako išlo vajce na vandrovku, v podaní divadla Babadlo.

„Súčasťou veľkonočného programu bude aj vystúpenie detí z Materskej školy 29. augusta v Banskej Bystrici, ktoré predvedú svoje Vítanie jari. V stredu, 13. apríla si záujemcovia budú môcť vyrobiť vŕbovú píšťalku či upliesť korbáč v tvorivých dielňach Michala Fiľa. Všetkých srdečne pozývame,“ hovorí Jana Očenášová, vedúca Oddelenia kultúry MsÚ v Banskej Bystrici.

Zmena programu je vyhradená. Aktuálne informácie o zrušení jednotlivých vystúpení, v prípade nepriaznivého počasia, budú uverejnené na stránke www.banskabystrica.sk.

Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora

Galéria