Aktuality

Október v Banskej Bystrici bude po roku opäť patriť seniorom

Seniori

Akadémia európskeho seniora je v meste pod Urpínom tradičným podujatím, ktoré samospráva pripravuje už 21 rokov pri príležitosti októbra, Mesiaca úcty starším. Zároveň je práve prvý október vyhlásený za Medzinárodný deň starších. Aj tento rok sa môže skôr narodená skupina obyvateľstva tešiť na pestrý kultúrny i športový program. Počas celého mesiaca budú objavovať poklady nášho mesta zábavnou a kreatívnou formou. Slávnostné otvorenie sa uskutoční v pondelok, 3. októbra 2022 o 14:00 hod. v Robotníckom dome.

Prehliadka THURZO-FUGGER zážitkovej expozície v Barbakáne ako pripomenutie si 585 rokov od narodenia jedného zo zakladateľov Thurzovsko-Fuggerovskej spoločnosti Jána Thurza, beseda s cestovateľom Miroslavom Vojtekom, cesta za poznaním filigránu s jedným z najlepších zlatníkov v Rakúsko-Uhorsku Samuelom Libayom či SLOVOMfest venovaný básnikovi, publicistovi a redaktorovi Mikulášovi Kováčovi. Tieto, ale aj mnohé iné aktivity a podujatia sú súčasťou tohtoročnej Akadémie európskeho seniora.

„Seniori sú obyvateľmi nášho mesta, ktorí majú právo na plnohodnotný spoločenský život. Ďakujem preto odboru sociálnych vecí, ako aj odboru kultúry, športu a cestovného ruchu, že vyvíjajú maximálne úsilie preto, aby sa necítila najstaršia skupina Banskobystričanov na okraji nášho záujmu. Verím, že tým, ktorým to umožní ich zdravotný stav sa s plným nasadením a chuťou zapoja do tohtoročnej akadémie. Všetkých srdečne pozývam,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Akadémia európskeho seniora
Akadémia európskeho seniora

Podujatie odštartuje Športovou olympiádou seniorov, ktorú organizuje mesto v spolupráci so Základnou a materskou školou Radvanská, Olympijským klubom Banská Bystrica a Centrom voľného času Havranské. Zúčastniť sa môžu všetci obyvatelia mesta, ktorí poberajú starobný dôchodok. Pre tých, čo sa ešte nestihli prihlásiť, je možnosť registrácie priamo na mieste – v Športovom areáli ZŠ s MŠ Radvanská v utorok, 4. októbra 2022 v čase od 8:00 do 8:30 hod.

„Dúfame, že po upršanom počasí sa budúci týždeň dočkáme babieho leta a spoločne si budeme môcť užiť úžasnú atmosféru olympiády, ktorú vedia vytvoriť naši športuchtiví seniori. Sily si zmerajú v streľbe na basketbalový kôš či hokejovú bránu, šípkach, nordic walkingu a v tímovom petangu. Veríme, že tak, ako minulý rok, aj tentokrát budeme svedkami vysokej účasti,“ dopĺňa Dana Cibuľková, vedúca Oddelenia športu MsÚ v Banskej Bystrici.

Okrem hlavného programu sú pre seniorov pripravené aj sprievodné podujatia, akým je organový koncert v rámci festivalu Vivat Vox Organi, Deň zdravia so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a Regionálnym úradom verejného zdravotníctva, ale aj tréning pamäti i ukážky jedinečných tlačí z fondu Štátnej vedeckej knižnice.

„21. ročník Akadémie európskeho seniora sme zamerali na Objavovanie pokladov Banskej Bystrice. Našim seniorom chceme ukázať, že nám na nich záleží a stretávame sa s nimi radi. Pri akýchkoľvek príležitostiach sa tešíme z ich spoločnosti a často sú práve oni zdrojom našej motivácie, inšpirácie a kreatívnych nápadov,“ uzatvára Ivana Kružliaková, vedúca Odboru sociálnych vecí MsÚ Banská Bystrica.

Záujemcovia, ktorí by sa radi stali súčasťou akadémie, sa môžu prihlásiť osobne v Klientskom centre Mestského úradu (Československej armády 26, Banská Bystrica), telefonicky (048/4330 777) v čase od 8:00 do 15:00 hod. alebo e-mailom (socialna.pomoc@banskabystrica.sk).

Mgr. Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora

Galéria