Aktuality

Nový rok môžeme osláviť bez zábavnej pyrotechniky

vystrašený pes

Silvester je neodmysliteľne spojený so zábavou, ku ktorej patria delobuchy, rakety či rímske svetlice. Zatiaľ čo pre ľudí sú prejavom radosti, domácich zvieracích miláčikov nepotešia, práve naopak. Netušia čo sa deje, navyše zvukové vnemy vnímajú oveľa intenzívnejšie ako ľudia. Výhodou banskobystrickej karanténnej stanice pre zvieratá je, že sa nenachádza v blízkosti centra, a ani domov.

Noc zo Silvestra na Nový rok je pre domáce, ako aj divo žijúce zvieratá jednou z najhorších v roku. Dôvodom sú hlasné oslavy spôsobené zábavnou pyrotechnikou, ktorá im spôsobuje nemalý stres. Domáce zvieratá sa môžu zraniť, utiecť a v krajnom prípade aj zahynúť. Voľne žijúce živočíchy zas prepadajú panike a prestávajú sa spoliehať na svoje inštinkty.

Karanténna stanica mesta Banská Bystrica so sídlom vo Zvolene, v časti Balkán, nie je v lokalite, kde sa konajú silvestrovské oslavy. Vzhľadom na jej lokáciu v priemyselnej zóne, v dostatočnej vzdialenosti od sídlisk a bytových domov, nezabezpečujeme osobitné opatrenia v súvislosti s hlukom delobuchov a svetlíc počas silvestrovskej noci. Zvieratá sú ustajnené vo vonkajších voliérach, v ktorých nie je možné zabezpečiť zvukovú izoláciu od okolia,“ poznamenal Andrej Huťka, referent karanténnej stanice.

Hluk zábavnej pyrotechniky síce dokáže poriadne vyľakať aj človeka, zvieratá na to ale často nijako pripraviť nevieme. Majú vyvinutejšie zmysly. Hlasný zvuk im nerobí dobre po fyzickej, ale ani po psychickej stránke.

Ak sú zvieratá chované v bytových domoch, je rozumné ich ešte pred 22:00 hod. dostatočne dlho vyvenčiť. Pokiaľ máme psíka v rodinných domoch s výbehom, je dobré vziať ho dovnútra alebo aspoň do kôlne, garáže a pod. Podstatné je izolovať zviera od zdroja hluku. V momente, ako sa začnú ozývať výbuchy delobuchov počas silvestrovskej noci, je dobré zostať pri nich fyzicky a upokojovať ich. Po konzultácii so svojím veterinárnym lekárom, je v nevyhnutných prípadoch možné podať zvieraťu aj sedatíva,“ konštatuje Andrej Huťka.

Majiteľom domácich miláčikov sa odporúča zostať s nimi v kontakte po celý čas a nezatvárať ich do izolovanej tmavej miestnosti. Ak by sa predsa len stalo, že zviera počas silvestrovskej noci utečie, majiteľ má pri jeho hľadaní viaceré možnosti. Obrátiť sa môže na príslušný policajný zbor, mestskú políciu alebo na karanténnu stanicu, kde najčastejšie zatúlané a odchytené zvieratá končia.

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora