Aktuality

Nepremeškajte príležitosť vidieť odveký symbol mieru, priateľstva a olympizmu

Zlatý olivovník

Banská Bystrica, 13. júl 2022 – Prípravy Európskeho olympijského festivalu mládeže EYOF Banská Bystrica 2022 vrcholia a Banskobystričania môžu v týchto dňoch na jednotlivých športoviskách v meste pozorovať čulý pracovný ruch. Na viacerých miestach sa buduje potrebné zázemie, ale aj veľkokapacitné stany určené na oddych a stravovanie tisícok účastníkov, športovcov a akreditovaných osôb zo 48 krajín Európy. Obyvatelia a návštevníci mesta majú zároveň jedinečnú možnosť vidieť v priestoroch Radnice na Námestí SNP 1 pozlátenú sochu olivovníka, symbolu mieru a priateľstva, ktorú priniesli organizátori EYOF 2022 Banská Bystrica z Ríma na Slovensko v závere mája spolu s ohňom mieru.  

Strom olivovníka, ktorý bol v minulosti posvätený bohyňou mieru, sa už od staroveku používal na výrobu olivových vencov pre olympijských atlétov ako symbol víťazstva. Bola to najväčšia pocta, a preto k symbolom patrí aj v súčasnosti. Už od dnešného dňa až do 22. júla môžu fanúšikovia EYOF-u v Banskej Bystrici vidieť pozlátenú sochu olivovníka vykovaného v ohni, ktorý zapálil pochodeň 16. ročníka Európskeho olympijského festivalu mládeže. Nájdete ho vo vstupnej hale Radnice na Námestí SNP 1 počas pracovných dní v čase od 8:00 hod. do 17:00 hod.

Verím, že každý fanúšik EYOF-u sa v rámci potuliek naším námestím zastaví na radnici a nepremešká  jedinečnú príležitosť vidieť tento symbol mieru a priateľstva. Dnes nám do Európskeho olympijského festivalu mládeže ostáva už len pár dní a v každom kúte Banskej Bystrice sú prípravy v plnom prúde. Som presvedčený, že vďaka dobrej energii, ktorá vládne v organizačnom tíme, ale aj podpore obyvateľov, už čoskoro dokážeme, že podujatie svetových rozmerov nemusia hostiť len metropoly, akými sú Brusel, Paríž či Baku, ale aj malé mesto v srdci Slovenska,“ hovorí prezident organizačného výboru EYOF, primátor Ján Nosko.

Maximálne nasadenie pre spokojnosť všetkých účastníkov i návštevníkov

Centrom podujatia bude Športový park EYOF na Štiavničkách, v rámci ktorého budú môcť obyvatelia a návštevníci povzbudzovať domáce i svetové športové kapacity v piatich športoch. Za posledné dni sa podarilo postaviť veľkokapacitné stany určené na oddych a stravovanie tisícok účastníkov, športovcov a akreditovaných osôb zo 48 krajín Európy, ako aj zázemie pre zdravotnícky personál. „Zaujímavosťou je, že cateringová zóna, ktorá sa nachádza v prednej časti areálu plážového kúpaliska sa rozkladá na ploche cca 12 000 m2. Stanová plocha má takmer 4 000 m2, z čoho kuchyňu tvorí 1 200 m2. Počas podujatia sa plánuje v tejto zóne vydať približne 120 000 jedál,“ dopĺňa Ján Brejka z organizačného tímu EYOF.

EYOF 2022 v číslach:

  • 10 športov na 13-tich športoviskách v Banskej Bystrici, Badíne, Slovenskej Ľupči, Detve a vo Zvolene
  • atletika, basketbal, bedminton, cyklistika, džudo, hádzaná, plávanie, športová gymnastika, tenis, volejbal
  • 1599 dobrovoľníkov v uliciach Banskej Bystrice
  • 3 500 účastníkov zo 48 krajín
  • viac ako 100-členný organizačný tím

Kontakt pre médiá:
Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
Mediálny tím EYOF 2022
+421 911 517 358

Galéria