Aktuality

Námestie v meste pod Urpínom ožije tento týždeň Voľným pódiom

Voľné pódium

Banskobystrickí hudobníci, muzikanti a speváci sa po roku opäť predstavia na Námestí SNP v rámci 3. ročníka multižánrového festivalu. Počas troch dní, od 4. do 6. augusta 2022 sa v poobedňajších i večerných hodinách odprezentuje až dvadsiatka účinkujúcich. Podujatie uzavrie koncert známej slovenskej kapely King Shaolin so svojím new-age popom.

Voľné pódium je projekt určený prioritne pre autorské kapely a spevákov, ktorí si môžu vychutnať atmosféru veľkého profesionálneho pódia priamo na Námestí SNP. Z roka na rok sa zvyšuje počet prihlásených a narastá kvalita účinkujúcich. Kým vlani sa ich odprezentovalo 16, tento rok vystúpi 20 jednotlivcov a hudobných zoskupení.

„Výber bol založený najmä na vyradení tých, ktorí nemajú vlastnú tvorbu. Aj preto sme dali priestor všetkým, ktorí spĺňali podmienky autorskej hudby. Mnohé kapely a speváci sa práve vďaka tomuto festivalu zviditeľnili a úspešne sa etablovali na slovenskej hudobnej scéne. Zároveň sú mnohí z nich súčasťou rôznych iných mestských podujatí,“ hovorí Zuzana Chrenková Srncová, garantka podujatia a programová pracovníčka referátu Robotníckeho domu v Banskej Bystrici.

Diváci sa počas troch dní môžu započúvať do kvalitných a žánrovo bohatých produkcií, či už to bude folk, indie, pop, inštrumentálne skladby, ale aj rock a punk. Medzi headlinerov podujatia patrí King Shaoling, Peter Juhás band, bystrický Adalbert, ako aj alternatívno-rockový sólový projekt Vojtěcha Štědroňa. Nebude chýbať ani kultová punková kapela Hasiaci Prístroj, ktorá je na hudobnej scéne 33 rokov. Vystúpi aj skupina Andrej & Michal, spevák Matej Bartko, Dominik Považan, Nela Šajbanová, Roman Buhovecký, folkový spevák Róbert Fapšo a mnohí iní. Nebude chýbať ani diskusia so zaujímavými hosťami pod názvom Debatky o muzike, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 4. augusta o 19:00 hod. v klube Hogo Fogo na Námestí Š. Moysesa.

Voľné pódium 2022
Voľné pódium 2022

Mgr. Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora