Aktuality

Na Námestí slobody v Banskej Bystrici vyrastie dlho očakávaný garážový dom – postaví ho KOOPERATIVA

Vizualizácia: garážový dom pred MsÚ v Banskej Bystrici

Dlhodobo nevyužitá zarastená „jama“ v centre Banskej Bystrice bude už čoskoro minulosťou. Poisťovňa KOOPERATIVA, ktorá pozemok získala, tu začne na jeseň tohto roka s výstavbou garážového domu. Nový objekt ponúkne Banskobystričanom dlho očakávané využitie. Na parkovanie pre verejnosť a tiež dlhodobý prenájom tu bude k dispozícii 210 parkovacích miest. Druhú časť objektu budú tvoriť obchodno-administratívne priestory.

Zámer parkovacieho domu pred banskobystrickým Mestským úradom, ktorý sa mal stať realitou už pred niekoľkými rokmi, sa konečne naplní. Pozemok s platným stavebným povolením nadobudla koncom minulého roka poisťovňa KOOPERATIVA, ktorá sa popri poskytovaní poistných riešení venuje na viacerých miestach Slovenska aj vlastným investičným projektom v oblasti nehnuteľností.

„V roku 2020 sme úspešne vstúpili na trh nehnuteľností a v súčasnej dobe už prenajímame 60 bytov v bytovom dome v Košiciach a 51 bytov a apartmánov v bytovom dome v Trnave. V príprave máme ďalšie projekty nájomného bývania v Žiline, Nitre či Bratislave. Výstavba garážového domu je pre našu spoločnosť rovnako zaujímavá investícia, pretože prináša obyvateľom Banskej Bystrice zvýšený komfort života v meste. Parkovací dom ponúkne obyvateľom ekonomické, ale aj ekologické riešenie problému s parkovaním v centre mesta,“  hovorí generálny riaditeľ a predseda predstavenstva poisťovne KOOPERATIVA Vladimír Bakeš.

Aktuálne nový majiteľ pripravuje realizačnú projektovú dokumentáciu v spolupráci s banskobystrickými architektmi z kancelárie AMŠ Partners. Výstavba objektu s 5 nadzemnými podlažiami začne v priebehu tejto jesene a potrvá približne do konca roka 2023. Na užívateľov tu čaká takmer 1800 m² celkovej čistej plochy prenajímateľných obchodných priestorov.

 „Som rád, že sa našiel silný a stabilný partner, ktorý prichádza so zmysluplným riešením dlhoročnej “jamy” pri mestskom úrade. Nový parkovací dom by mal vyriešiť nielen problém s parkovaním návštevníkov okolitých inštitúcií a polikliniky, ale nadväzuje aj na víziu mesta komplexnej revitalizácie Námestia slobody a vytvorenie kvalitného a bezpečného verejného priestoru, ktorý dnes zaberajú chaoticky parkujúce automobily. Ak sa nám podarí získať do svojho vlastníctva Dom kultúry a znovu ho sprístupniť verejnosti, o čo sa v súčasnosti aktívne snažíme, bude tento parkovací dom vhodnou alternatívou komfortného parkovania aj pre jeho návštevníkov. Verím, že po autobusovej stanici sa tak už čoskoro podarí odstrániť aj ďalšieho strašiaka z našej Banskej Bystrice,“ povedal Ján Nosko, primátor mesta Banská Bystrica.

Na mieste v rámci Námestia slobody vyrastie moderný garážový dom, ktorý pomôže zvýšiť parkovacie kapacity v centre mesta, čo ocenia obyvatelia nielen pri bežnom, ale aj dlhodobom parkovaní – k dispozícii bude aj možnosť dlhodobého prenájmu. Až 210 parkovacích miest v projekte “Garáže Centrum” doplní podľa plánov aj autoumyváreň a nabíjacie stanice pre elektromobily na každom poschodí aj v exteriéri.

Výhodou novej budovy bude aj to, že ponúkne pre návštevníkov a obyvateľov mesta moderné obchodno-administratívne priestory. Počíta sa tu s novou predajňou potravín s rozlohou 500 m², v pláne je tiež kaviareň, lekáreň a nová pobočka poisťovne KOOPERATIVA. Objekt sa stane sídlom aj špičkovej zubnej kliniky a bude plniť ďalšie administratívno-zdravotnícke funkcie, ktoré sú v štádiu jednania. Nová budova spoločnosti VIG Offices, ktorej 100 % vlastníkom je poisťovňa KOOPERATIVA, bude postavená v súlade so štandardami energetickej efektívnosti. Súčasťou plánov je aj vytvorenie zelených plôch v rámci strechy a umiestnenie fotovoltických panelov, ktoré budú zdrojom energie primárne pre prevádzku garážového domu.

Silvia Nosková Illášová
vedúca odd. korporátnej komunikácie
úsek marketingu a komunikácie

Galéria