Aktuality

Mestské lesy pokračovali s opravou vodného žľabu Rakytovo

Vodný žľab Rakytovo

Nepriaznivé poveternostné podmienky sa v minulom roku podpísali na poškodení národnej kultúrnej pamiatky, o ktorú sa roky starajú banskobystrickí mestskí lesníci. S rekonštrukciou vodného žľabu začali ešte vlani. Pokračovali v nej aj v roku 2022. Z vlastných finančných prostriedkov preinvestovali počas tohtoročnej obnovy viac ako 18 tisíc eur.

Extrémne počasie v roku 2021 poškodilo kultúrnu pamiatku v doline Rakytovo pri Dolnom Harmanci. Mestské lesy Banská Bystrica, s. r. o. začali vlani s najväčšou obnovou vodného žľabu, ktorý je považovaný za európsku raritu. V tomto roku zrealizovali 2. etapu opravy. V súčasnosti ide o jediný funkčný žľab pre dopravu dreva v Európe.

Vodný žľab je vystavený vonkajším vplyvom prostredia, ako sú voda, dážď, sneh, padajúce kamene či popadané stromy. Preto je potrebná jeho každoročná údržba. Vlani počas viacerých búrok a prívalových dažďov bola poškodená väčšia časť žľabu. Tento a minulý rok sme vymenili 360 metrov žľabu a ďalšie desiatky metrov čiastočne opravili. Rovnako bola zrekonštruovaná časť cesty pri tejto pamiatke, ktorú minuloročné búrky poškodili a vymyli. Ďalej sme vymenili dva drevené mosty vedúce ponad žľab. V spodnej časti pribudli drevené stoly a lavičky na sedenie,“ povedal Blažej Možucha, riaditeľ Mestských lesov Banská Bystrica,  s. r. o.

Celá konštrukcia žľabu, vybudovaného približne v 19. storočí, je zo smrekového a jedľového dreva, bez použitia iného materiálu. V minulosti sa používal na plavenie palivového dreva. V rokoch 1916 až 1921 mesto Banská Bystrica ročne predalo v priemere desaťtisíc kubických metrov paliva a 9 500 kubických metrov úžitkového dreva. Pri plavení bolo denne potrebných 40 až 80 ľudí. Množstvo splaveného dreva záviselo od objemu vody vo vodnom žľabe. V súčasnosti je funkčnou atrakciou, ktorú nikde inde na svete nemajú. Jeho oprava je pomerne náročná, nakoľko sa rekonštruuje v podmienkach stále tečúcej studenej vody.

Keďže ide o kultúrnu pamiatku, pri jej oprave a obnove sme nemohli používať iný materiál ako drevo, bez použitia kovových klincov na spájanie. Tie boli nahradené drevenými kolíkmi. Pre nás je dôležité, aby tí, ktorí žľab opravujú, boli nielen zruční, ale aj vedeli niečo o histórii a spôsobe, akým bol v minulosti vybudovaný. Pri veľkej rekonštrukcii žľabu v roku 2006 nám pri tom pomáhali starší obyvatelia Dolného Harmanca. Žiaľ, viacerí z nich už nie sú medzi nami alebo sú už vo veku, kedy nám pri oprave pomôžu len dobrými radami. O to viac nás teší, že sa opravy ujali mladší chlapi z Dolného Harmanca a okolia, ktorí opravovali žľab od jari do jesene, hlavne cez víkendy, a aj počas voľných chvíľ v pracovných dňoch,“ skonštatoval Jozef Jankov, hlavný inžinier Mestských lesov Banská Bystrica, s. r. o.

Vodný žľab v doline Rakytovo, ktorý bol pred 22 rokmi vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku, dnes slúži ako miesto pripomínajúce zručnosť a vynaliezavosť lesníkov. Nepochybne upúta aj pozornosť vnímavých turistov.

„Žľab je dlhý 2 450 metrov. Jeho spodnú polovicu sme už opravili. Najťažšia práca nás počas najbližších dvoch až troch rokov kvôli terénu a vzdialenosti stále ešte len čaká v hornej časti žľabu. Návštevníci kultúrnej pamiatky budú môcť vidieť obnovené a opravené úseky, ale aj poškodené časti. Prosíme ich o trpezlivosť, oprava naozaj nie je jednoduchá. Rekonštrukciu robíme s nadšením a hlavne z vlastných finančných a materiálnych zdrojov. Tento a minulý rok sme do opravy investovali spolu okolo 30 tisíc eur,“ dodal Blažej Možucha.

Vodný žľab je svedectvom minulosti nielen banskobystrických mestských lesov. Stal sa aj predlohou poštovej známky pri príležitosti 150. výročia osamostatnenia lesníctva od baníctva. V súčasnosti je  symbolom práce v horách pre všetkých lesníkov na Slovensku.

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora

Galéria