Aktuality

Ján Nosko: Na zvýšené ceny potravín nemôžu doplácať naše deti

Školská jedáleň_zdroj foto: Katarína S. - www.pixabay.com

Ryby, hydina, pečivo, múka, olej, syry či tvaroh. Všetci pociťujeme nárast cien potravín, ktorý je jedným z dôsledkov rekordnej inflácie. Pri cenách oleja alebo morčacích pŕs evidujeme viac ako 100-percentný nárast. Na základe neustále rastúcich cien potravín je viac ako potrebná úprava finančných pásiem, na základe ktorých sú zostavované jedálne lístky v základných a materských školách.

Tak, ako ostatné samosprávy, aj Banská Bystrica pociťuje potrebu zvýšenia finančných pásiem už niekoľko mesiacov.

„Napriek limitovanému objemu financií na potraviny sa naše panie kuchárky v školských jedálňach zo všetkých síl snažili pripraviť našim deťom čo najkvalitnejšiu stravu. Školské jedálne sa zapájajú do celospoločenských programov, akými sú Školské ovocie alebo Školské mlieko, ktoré negatívne finančné dopady zmierňujú, a zároveň zvyšujú nutričnú hodnotu stravy,“ hovorí vedúca Oddelenia ekonomiky školstva Msú v Banskej Bystrici Monika Kišová.

V prípade, že by boli finančné pásma navýšené, samosprávy budú mať do 31. decembra 2022 prechodné obdobie na to, aby mohli predložiť mestským zastupiteľstvám novelu všeobecne záväzných nariadení, ktorých súčasťou je ustanovenie výšky finančných pásiem.

„Nemôžeme už ďalej čakať. Pripravili sme preto riešenie na zabezpečenie plnohodnotného stravovania detí, ktoré budeme financovať z vlastných rezerv mesta, aj bez navýšenia finančných pásiem štátom. Problematiku sme prerokovali na Komisii pre ekonomický rozvoj, aj na zasadnutí Mestskej rady. Návrh riešenia získal jednomyseľnú podporu a bude predložený na rokovanie novembrového zasadnutia mestského zastupiteľstva. Na dofinancovanie potravín navrhujeme vyčleniť sumu 40-tisíc eur,“ uzatvára primátor Ján Nosko.

Školské jedálne pripravujú už od polovice októbra stravu bez obavy z prekročenia stanovených finančných pásiem. Všetky výdavky navyše budú školským jedálňam zo strany mesta dofinancované.

Mgr. Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora