Aktuality

Banskobystrické Vianoce sú v plnom prúde

Banskobystrické Vianoce

Pestrá ponuka remeselných výrobkov, vôňa tradičných špecialít, ale aj medovina, punč či varené víno. Všetko toto možno nájsť na Námestí SNP, ktoré dýcha pravou vianočnou atmosférou. Súčasťou sú aj rôzne predstavenia, hudobné a tanečné vystúpenia i koncerty folklórnych súborov či známych slovenských interpretov. Hoci je program Banskobystrických Vianoc vo svojej polovici, stále je pre obyvateľov a návštevníkov mesta pripravených množstvo akcií. Tešiť sa môžu napríklad na vianočný koncert tria Gioia, Primátorský punč, Pastierske Vianoce, ale aj silvestrovské či novoročné oslavy.

Primátorský punč

Po prestávke kvôli pandémii koronavírusu sa do mesta pod Urpínom vracia charitatívne podujatie s dlhoročnou tradíciou, na ktoré všetkých pozýva primátor Ján Nosko. Výťažok z akcie pomôže Centru včasnej intervencie v Banskej Bystrici, ktoré použije finančný dar na dovybavenie herne, požičovne pomôcok pre rodiny v starostlivosti alebo na zakúpenie diaprojektora, využívaného pri organizovaní workshopov. Primátorský punč odštartuje v utorok, 20. decembra 2022 o 16:00 hod. v stánku pred historickou Radnicou na Námestí SNP. O dobru náladu sa postará Bon Bon Trio a Paľo Majerík.

Vianočná kapustnica pre ľudí bez domova

Už 27 rokov organizuje mesto Banská Bystrica v spolupráci s Územným spolkom Slovenského Červeného kríža kapustnicu pre tých, ktorí nemajú možnosť uvariť si ju v teple domova, v kruhu svojich blízkych. Aj tento rok dostanú okrem teplej tradičnej polievky podávanej o 11:00 hod. aj balíčky, v ktorých nájdu teplé ponožky, rukavice či trvanlivé potraviny.

Pastierske Vianoce

V pondelok, 26. decembra 2022 sa o 17:00 hod. uskutoční v Kostole Panny Mária Pomocnice kresťanov – v Saleziánskom stredisku v Sásovej slávnostná svätá omša. Nasledovať bude vianočné pásmo, v rámci ktorého budú odprezentované vianočné a duchovné zvyky našich predkov v prostredí farského kostola. Vystúpi Ľudová hudba FS Heľpan, Betlehemci – DFS Heľpančok, FSK Sliačanka, sólista Matúš Fiľo, trombitáši FsK Javorník – Lúky pod Makytou a moderátorom podujatia bude Martin Kopor.

Silvestrovské oslavy

Silvestrovský program sa začne na Námestí SNP o 22:30 hod. koncertom slovenskej skupiny Puding pani Elvisovej. Pokračovať bude vystúpením Dua Kyselí Krastafci, ktoré ju vystrieda 20 minút pred polnocou. Pomocou veľkoplošnej obrazovky odpočítame posledné sekundy starého roka a po polnoci sa DJ Adžarv postará o zábavu najznámejšími oldies hitmi. Diskotéka pod holým nebom potrvá zhruba do 1:30 hod.

Novoročný program

Slávnostný novoročný program odštartuje 1. januára 2023 o 16:00 hod. koncertom slovenskej speváčky Simy Magušinovej a obyvateľom mesta sa prihovorí primátor Banskej Bystrice Ján Nosko. Pôvodne malo nasledovať spoločné uvítanie roka pyromuzikálnym ohňostrojom. Poslanci a poslankyne však na zasadnutí mestského zastupiteľstva 13. decembra 2022 napokon rozhodli o jeho zrušení z ekologických dôvodov. Pri príležitosti 30. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky bude od 17:00 hod. nasvietená najvyššia budova v Banskej Bystrici – Europa Business Center.

Mgr. Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora

Galéria