Aktuality

Banskobystrická plavecká 24-hodinovka sa vracia po dvoch rokoch

Banskobystrická plavecká 24-ka

K  vianočným sviatkom v meste pod Urpínom patrí už tradične obľúbené športové podujatie, ktoré je na Slovensku jedným z najväčších svojho druhu. Po pauze spôsobenej pandémiou koronavírusu sa uskutoční od 28. decembra 2022, s novým časom začiatku o 8:00 hod. Prvý bezplatný vstup bude možný o 7:00 hod. a posledný, 29. decembra o 7:30 hod. Počas 24-hodinového maratónu môžu obyvatelia i návštevníci Banskej Bystrice zdarma využiť 1,5 hod. vstup na krytú plaváreň Štiavničky a pritom odplávať symbolických 100 metrov pre zdravie.

Mesto už dlhodobo spolupracuje s Asociáciou športu pre všetkých Slovenskej republiky, ktorá podporí v rámci projektu Šport pre všetkých a životné prostredie štafetu izotonickým nápojom v plechovke. Ide o program Erazmus+ realizovaný aj s v spolupráci s partnermi v Poľsku, Česku i Lotyšsku.

„Základnou myšlienkou projektu je zvyšovať povedomie o prínosoch plynúcich z ekologického spôsobu správania sa v športe, ako aj environmentálne vzdelávať prostredníctvom pohybu a jeho podpory v bezpečnom a čistom okolí. Fyzická aktivita udržuje ľudstvo v zdravej a dobrej kondícii, predlžuje život jednotlivcov, pričom ochrana prírodných zdrojov je kľúčová pre zachovanie krásy a dobrého stavu životného prostredia pre budúce generácie,“ hovorí Dana Cibuľková, vedúca Oddelenia športu MsÚ v Banskej Bystrici.

Banskobystrická plavecká 24-ka
Banskobystrická plavecká 24-ka

Samospráva ani tento rok neporuší tradíciu a pre účastníkov si pripravila diplom i malý darček.  Po skončení podujatia budú vyhodnotení najrýchlejší športovci, a ocenený bude aj najstarší plavec či plavkyňa, ktorých mesto odmení vecnými cenami.  Banskobystrická plavecká 24-ka je plavecký maratón, ktorý sa každoročne teší veľkému záujmu. Napríklad, v roku 2019 bol celkový počet účastníkov 1 747, z čoho 559 predstavovali deti a mládež do 18 rokov. Plavcov do 23 rokov bolo 648 a celkovo navštívilo krytú plaváreň na Štiavničkách 3 081 ľudí. Na porovnanie, v roku 2018 odplávalo symbolických sto metrov rekordných 1 910 plavcov a za 24 hodín prišlo zhruba 3 300 návštevníkov.

„Som rád, že po dvojročnej pauze sa budeme môcť spoločne stretnúť na našej banskobystrickej plavárni. Všetkých srdečne pozývam, aby si prišli užiť obľúbené plavecké podujatie, ktoré píše už svoj 24. ročník. Neraz sme sa presvedčili, že v Banskej Bystrici bijú športové srdcia, preto verím, že sa nám tento rok podarí prekonať rekord v návštevnosti. Príďte si spríjemniť vianočné obdobie, a zároveň odplávať svojich sto metrov pre zdravie,“ dodáva primátor mesta Ján Nosko.

Oddelenie športu MsÚ

Mgr. Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora