Aktuality

Banská Bystrica vyhlasuje dobrovoľnú zbierku pre mesto Sumy

Verejná zbierka

Poslanci a poslankyne na dnešnom mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva spoločne schválili návrh dobrovoľnej zbierky. Ide o humanitárnu pomoc pre naše priateľské mesto Sumy, ktoré bolo zasiahnuté vojenským konfliktom. Zasielať finančné príspevky bude možné od dnes – stredy, 16. marca 2022.

Mesto Sumy bolo jedno z prvých, ktoré bombardovala ruská armáda. Civilisti trpia nedostatkom elektrickej energie, vody i tepla. Mestská infraštruktúra je zničená a obyvatelia sú izolovaní od zásob potravín či liekov. Predstavitelia samosprávy, ktorá je spriateleným mestom Banskej Bystrice od roku 2016, nás oslovili s prosbou o pomoc v podobe zabezpečenia chýbajúceho materiálu, ktorého zoznam a množstvo sa každým deň zvyšuje. Z tohto dôvodu vyhlásila Banská Bystrica počas uplynulého víkendu potravinovú zbierku. Podarilo sa vyzbierať trvanlivé potraviny, hygienické potreby a čistiace prostriedky, ktoré zaplnili tri mestské garáže. V snahe poskytnúť ďalšiu pomoc mestu Sumy na Ukrajine, sa vedenie mesta rozhodlo vyhlásiť verejnú dobrovoľnú zbierku.

„24. február tohto roka sa do novodobej histórie zapíše ako čierny deň nielen pre Ukrajinu, ale aj pre slobodu a demokraciu. Od začiatku vojenského konfliktu je naše mesto Ukrajincom, ktorí opúšťajú svoje domovy a rodiny, nápomocné. Ďakujem, že všetci dnes jednomyseľne schválili návrh na vyhlásenie verejnej zbierky,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Posielať príspevky môže ktokoľvek, aj s možnosťou uvedenia mena, priezviska alebo obchodného mena prispievateľa v správe, na osobitný účet dobrovoľnej zbierky vedený v ČSOB v tvare:

IBAN: SK15 7500 0000 0040 1935 5408

Variabilný symbol: 24022022

Verejná zbierka bude trvať od dnešného dňa, 16. marca. Po jej ukončení poskytneme informácie o priebehu a použití finančných prostriedkov. Poslanci a poslankyne zároveň na dnešnom zastupiteľstve jednomyseľne prijali vyhlásenie, ktorým odsudzujú vojenskú agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine.

Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora