Aktuality

Banská Bystrica sa pripravuje na pomoc ľuďom z Ukrajiny

Krízový štáb

Banskobystrická samospráva vyjadruje solidaritu Ukrajine a jednoznačne odsudzuje útok Ruskej federácie na našu susednú krajinu. Zároveň vyslovilo podporu aj partnerskému mestu Sumy. Pomocnú ruku chce mesto podať Ukrajincom žijúcim na území Banskej Bystrice, ako aj tým, ktorí utekajú pred vojnovým konfliktom. O možnostiach pomoci dnes rokoval krízový štáb, ktorý zvolal primátor Ján Nosko.

Vedenie mesta Banská Bystrica už pri včerajších útokoch odsúdilo útok Ruska na Ukrajinu, ktorý je v rozpore so základnými princípmi medzinárodného práva a Charty OSN.

„Svoju podporu som prejavil aj primátorovi nášho partnerského ukrajinského mesta Sumy. V liste adresovanom Oleksandrovi Lysenkovi som deklaroval, že ako mesto podporujeme hodnoty demokratických krajín a sme pripravení im pomôcť,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Aktuálne žije v meste pod Urpínom viac ako 700 obyvateľov Ukrajiny. Samospráva preto dnes na krízovom štábe rokovala o tom, akú pomoc môže poskytnúť nielen im, ale aj členom ich rodín, ktorých príchod sa v najbližších dňoch očakáva.

Mesto kontaktovalo partnerov, ktorí by mohli byť súčinní pri potrebe tlmočenia a taktiež pracuje na vytypovaní možných kapacít pre ubytovanie. Aktuálne dostupné ubytovacie miesta v rámci krátkodobého prenájmu sú dostupné na nasledujúcich odkazoch v slovenskom i anglickom jazyku.

Zároveň vyzývame všetkých, ktorí majú voľné rodinné domy, byty, chaty alebo akékoľvek iné priestory a sú ochotní ich poskytnúť prichádzajúcim ľuďom z Ukrajiny, alebo vedia pomôcť iným spôsobom, aby nám dali vedieť na adrese ic@banskabystrica.sk. V banskobystrickej radnici na Námestí SNP samospráva zriadila hotspot určený ako kontaktné miesto pre prichádzajúcich ľudí. Z tohto dôvodu posilní informačné centrum otváracie hodiny už počas nasledujúceho víkendu a pre ľudí bude k dispozícii v čase 9:00 – 17:00 hod. V prípade, že si to situácia bude vyžadovať sme pripravení priestor radnice zabezpečiť potrebným personálom. Možné je kontaktovať aj stálu službu mestskej polície na telefónnom čísle 048/4330804

V súčasnosti funguje aj infolinka Ligy za ľudské práva na telefonickom čísle +421 918 366 968, ktorá slúži všetkým Ukrajincom. Otázky o možnostiach vstupu na Slovensko je rovnako možné posielať na e-mailovú adresu: ukrajina@hrl.sk. Informácie ohľadom azylového konania na Slovensku nájdete na tomto linku, ktorý je dostupný v anglickom aj ruskom jazyku.

Chcem všetkých ľudí poprosiť, aby boli pokojní, a aby svojim konaním neprispievali k polarizácii vzťahov medzi obyvateľmi nášho mesta. Naši ukrajinskí susedia sa nachádzajú v mimoriadne ťažkej situácii, kedy sa boja sa o svoju bezpečnosť a potrebujú nás. Buďme preto nápomocní najviac ako vieme,“ dopĺňa Ján Nosko.

O ďalších konkrétnych krokoch budeme obyvateľov a verejnosť informovať v najbližších dňoch aj na základe avizovaného okresného krízového štábu, ktorý by sa mal uskutočniť budúci týždeň.

Ukrajina – Základné informácie

 

Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora