Aktuality

Zasadnutie krízového štábu – otvorenie škôlok a škôl od 8. februára, rezervácia na testovanie spustená

ilustračná foto

5. február 2021 – Mesto vyzýva všetkých, ktorých sa víkendové testovanie netýka, aby sa naň neprihlasovali a neblokovali termíny pre iných

Z dôvodu enormného záujmu a naplnenia kapacít víkendového testovania v Banskej Bystrici, mesto rozširuje najviac vyťažené odberné miesta o päť odberných tímov. Tie pribudli na základných školách Sitnianska, Spojová, Gaštanová, Golianova a Radvanská. Opätovne žiadame všetkých, ktorých sa testovanie netýka, aby sa na ňom nezúčastňovali a neblokovali v rezervačnom systéme miesto tým, ktorí od pondelka, 8. februára skutočne potrebujú mať negatívny výsledok antigénového testu. Pripomíname, že kapacity mesta sú obmedzené, preto odporúčame všetkým záujemcom o testovanie využiť aj súkromné mobilné odberné miesta, ktoré schválilo Ministerstvo zdravotníctva SR.

Mesto Banská Bystrica urobilo do tejto chvíle maximum, aby sa podarilo 6. a 7. februára otestovať skupiny obyvateľov, ktorých sa týka otváranie škôlok a škôl. Víkendové testovanie je totiž určené pre pedagogických a nepedagogických zamestnancov školských zariadení, pre zákonného zástupcu škôlkara alebo školáka, pre študentov končiacich ročníkov stredných škôl a odborných učilíšť, pre zamestnancov, ktorým povaha práce nedovoľuje vykonávať ju formou home office a majú výnimku od zamestnávateľa. Škôlkari ani žiaci prvých ročníkov základných škôl sa na testovaní nezúčastňujú.

Urobili sme maximum, aby sme zabezpečili testovanie súvisiace s otváraním škôl, ale situácia je už neúnosná. V tejto chvíli nie sme schopní zabezpečiť viac vzhľadom na to, že všetci zdravotníci, administratívni pracovníci či zamestnanci mestského úradu sú z neustáleho testovania unavení a ich kapacity sú limitované, čo súvisí so zlou komunikáciou štátu. Neskoré vyjadrenia vlády,  zmätočné pokyny a rozhodnutia na poslednú chvíľu sú opäť dôkazom, že súčasnú situáciu vláda absolútne nezvláda,“ hovorí primátor Ján Nosko.

V prípade naplnenia rozšírených kapacít už mesto odberné tímy, a teda ani termíny navyšovať nebude. Na testovanie je potrebné využiť fungujúce súkromné MOM-ky a objednať sa prostredníctvom objednávkového systému štátu:  https://www.old.korona.gov.sk/covid-19-patient-form.php.

4. február 2021 – Rezervácia na víkendové testovanie je spustená

Podľa avizovaných informácií Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, sa od pondelka 8. februára 2021 opätovne otvárajú materské školy, prvé ročníky základných škôl, špeciálne školy, základné umelecké školy pre individuálnu výučbu a končiace ročníky stredných škôl i odborných učilíšť. Všetko je podmienené testovaním, preto mesto  Banská Bystrica otvorí počas nasledujúceho víkendu, 6. a 7. februára 2021 celkovo 12 mobilných odberných miest, na ktorých bude testovanie zabezpečovať 20 odberných tímov. Známy rezervačný systém je už spustený na stránke testovanie.banskabystrica.sk. K dispozícii je 12 600 termínov v dvojminútových intervaloch.

Víkendové testovanie antigénovými testami je prioritne určené pre:

  • pedagogických a nepedagogických zamestnancov školských zariadení
  • pre zákonného zástupcu škôlkara alebo školáka
  • pre študentov končiacich ročníkov stredných škôl a odborných učilíšť
  • pre zamestnancov, ktorým povaha práce nedovoľuje vykonávať ju formou home office a majú výnimku od zamestnávateľa

Napriek tomu, že všetci sú už vyčerpaní, podarilo sa nám vytvoriť dvadsať odberných tímov a naplniť ich potrebným počtom administratívnych pracovníkov a zdravotníckym personálom. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí opäť robia maximum, aby sme zabezpečili plynulý priebeh víkendového testovania, tentokrát prioritne pre vybrané skupiny. Vyzývame všetkých ľudí, ktorých sa testovanie netýka, aby sa na ňom nezúčastňovali a odberné miesta nepreťažovali. Verím, že spolu toto náročné obdobie zvládneme,“ hovorí primátor Ján Nosko.

V prípade naplnenia kapacít rezervačného systému, bude mesto promptne reagovať, aby sa podarilo otestovať potrebné skupiny obyvateľov. Pripomíname, že v prípade, že sa zamestnanec školského zariadenia nepretestuje, nebude môcť nastúpiť na pracovisko. Ak tak z nejakého dôvodu neurobí ani rodič svojho škôlkara alebo školáka, nebude môcť jeho dieťa do školy či škôlky nastúpiť. Bude musieť ostať na dištančnom vzdelávaní v takej miere, ktorú bude škola schopná zabezpečiť. Je potrebné uvedomiť si, že nie je možné plnohodnotne zabezpečovať prezenčné aj dištančné vzdelávanie zároveň. Prosíme rodičov, aby pristupovali k návratu svojich detí do škôl zodpovedne, a aby všetci naďalej dodržiavali platné opatrenia – nosenie rúšok, dezinfekcia rúk a rozostupy.

3. február 2021 – Otváranie školských zariadení – prvé informácie

Od pondelka, 8. februára 2021 sa bude uvoľňovanie a sprísňovanie opatrení v súvislosti so šírením pandémie koronavírusu riadiť tzv. COVID semaforom, ktorý schválila vláda. Pohyb do prírody a do práce na základe potvrdenia od zamestnávateľa bude aj od budúceho týždňa naďalej podmienený najviac 7-dňovým antigénovým testom. Zároveň, podľa dnešných avizovaných informácií Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, bude môcť mesto Banská Bystrica ako zriaďovateľ škôl a školských zariadení od 8. februára opätovne otvoriť svoje materské školy, triedy prvého stupňa základných škôl a základné umelecké školy pre individuálnu výučbu.

Pretestovaní budú musieť byť všetci pedagogickí aj nepedagogickí zamestnanci a podmienkou opätovného nástupu dieťaťa do škôlky alebo školy bude negatívny test aspoň jedného zákonného zástupcu  škôlkara či školáka. Keďže mesto v súčasnosti disponuje len približne 12 000 kusmi testov, prioritne chce otestovať túto skupinu obyvateľov. V záujme samosprávy je vyjsť v ústrety aj ďalším pracujúcim, o čom budeme informovať na základe množstva testov, ktoré nám bude schopný dodať Okresný úrad Banská Bystrica.

Okrem známych fungujúcich odberných miest v Banskej Bystrici, ktoré môžu bežne všetci záujemcovia o testovanie využívať počas týždňa, primátor Ján Nosko oslovil všetky subjekty, ktoré zriadili a prevádzkujú súkromné mobilné odberné miesta v súlade s nariadením Ministerstva zdravotníctva SR, so žiadosťou o spoluprácu a súčinnosť pri zabezpečení testovania obyvateľov počas najbližšieho víkendu. Zoznam súkromných mobilných odberných miest poskytneme čoskoro.

Patríme síce k zeleným okresom, ale na národnej úrovni vzhľadom na počet hospitalizovaných sa celé Slovensko nachádza v čiernej zóne. Vzťahuje sa na nás COVID automat a k tomu sa otvárajú školy.  Znamená to, že najbližší víkend musíme opäť  zabezpečiť testovanie. Prosím všetkých o trpezlivosť. Krízový štáb mesta robí všetko preto, aby sme aj v spolupráci so súkromnými prevádzkovateľmi mobilných odberných miest opäť zabezpečili plynulý priebeh testovania pre vybrané skupiny. Zároveň vyzývame všetkých ľudí, ktorých sa testovanie netýka, aby sa na testovaní nezúčastňovali a nepreťažovali odberné miesta,“ hovorí primátor Ján Nosko.

V prípade, že sa zamestnanec školského zariadenia nepretestuje, nebude môcť nastúpiť na pracovisko. Ak tak z nejakého dôvodu neurobí ani rodič svojho škôlkara alebo školáka, nebude môcť jeho dieťa do školy či škôlky nastúpiť. Bude musieť ostať na dištančnom vzdelávaní v takej miere, ktorú bude škola schopná zabezpečiť. Je potrebné uvedomiť si, že nie je možné plnohodnotne zabezpečovať prezenčné aj dištančné vzdelávanie zároveň. Prosíme rodičov, aby pristupovali k návratu svojich detí do škôl zodpovedne, a aby všetci naďalej dodržiavali platné opatrenia – nosenie rúšok, dezinfekcia rúk a rozostupy.

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora