Aktuality

Skríningové testovanie obyvateľov na ochorenie COVID-19, sobota/nedeľa

IMG_4772

Sobota, 23. január

V Banskej Bystrici sa začal prvý deň skríningového testovania na ochorenie COVID-19. Do piatkového večera sa zaregistrovalo približne 26 000 ľudí. Všetkým záujemcom je k dispozícii 19 mobilných odberných miest (MOM), ktoré sa otvorili načas, a tak je testovanie na všetkých 55 odberových stanovištiach v plnom prúde. Pripomíname, že rezervačný systém dostupný na stránke testovanie.banskabystrica.sk je otvorený aj počas celého víkendu. Na testovanie antigénovými testami sa môžu prihlásiť nielen Banskobystričania, ale aj všetci záujemcovia bez trvalého pobytu v meste Banská Bystrica a obyvatelia z okolitých obcí, v ktorých sa mobilné odberné miesta nepodarilo vytvoriť.

8:30 hod. Všetky tímy sú dobre naladené a od vedúcich jednotlivých odberných stanovíšť nemáme hlásené žiadne problémy. Zároveň ma teší aj informácia z banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva o tom, že čísla pozitívnych na ochorenie COVID-19 sa zlepšujú a majú klesajúci trend. Verím, že sa všetci budú správať zodpovedne aj naďalej a budú dodržiavať platné odporúčania. Pretože to, že sme negatívni dnes, nemusí platiť počas ďalších dní,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Podľa údajov RÚVZ v Banskej Bystrici bolo v banskobystrickom okrese za obdobie 14 dní zaznamenaných 1 333 prípadov. „Došlo k stabilizácii výskytu ochorenia COVID-19 s poklesom o 23 percent oproti predchádzajúcemu 14-dňovému obdobiu, keď mala incidencia hodnotu 1 563 na 100 000 obyvateľov. Pri zachovaní uvedeného trendu budeme môcť byť zaradení z tretieho stupňa varovania do druhého stupňa varovania podľa kritérií regionálneho semaforu,“ dopĺňa Mária Avdičová z banskobystrického RÚVZ.

Odberné tímy sú dobre naladené aj na ZŠ Trieda SNP

12:30 hod. V 55 odberných tímoch je 110 zdravotníkov a 165 administratívnych pracovníkov. Celkovo 32 príslušníkov Ozbrojených síl SR a približne 20 štátnych policajtov dohliada na plynulý chod a pomáha navigovať záujemcov o testovanie na príslušné odberové stanovištia. O  objekty, v ktorých sú zriadené mobilné odberné miesta sa stará 18 technicko-prevádzkových pracovníkov a školníkov. V teréne je aj 16 príslušníkov mestskej polície.  Všetkým ďakujeme!

Na odberných miestach pomáhajú aj príslušníci OS SR

14:30 hod. Skríningové testovanie v Banskej Bystrici prebieha pokojne, nezaznamenali sme žiadne problémy. K 14-tej hodine popoludní bolo otestovaných celkovo 8 845  ľudí, z toho pozitívnych na ochorenie COVID-19 bolo 37, čo predstavuje cca 0,41 percenta,“ informuje primátor Ján Nosko.

20:30 hod. Všetky mobilné odberné miesta zriadené mestom Banská Bystrica sa zavreli o 20:00 hod. „Počas prvého dňa využilo možnosť dať sa otestovať na prítomnosť ochorenia COVID-19 celkovo 16 362 ľudí, z toho pozitívnych bolo 78, čo predstavuje 0,48 percent. Ďakujem všetkým, ktorí sa podieľajú na zabezpečení skríningového testovania. Poďakovanie patrí aj všetkým Banskobystričanom a obyvateľom okolitých obcí za disciplínu a zodpovedné správanie,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Nedeľa, 24. január

8:30 hod. Aj druhý deň skríningového testovania obyvateľov na prítomnosť ochorenia COVID-19 sa začal v Banskej Bystrici bez problémov a načas. Testovanie je na všetkých  19 mobilných odberných miestach  zriadených mestom od 8:00 hod. v plnom prúde a  55 dobre naladených odberných tímov už od rána vykonalo niekoľko desiatok odberov. Pripomíname, že registračný formulár je otvorený aj počas celého dnešného dňa na testovanie.banskabystrica.sk.  

Odberný tím na Gymnáziu Andreja SLádkoviča

12:30 hod. Počas druhého testovacieho dňa bolo do 12:00 hod. otestovaných 5006 ľudí, z čoho 40 obdržali pozitívny výsledok. Je to približne 0,79 percent. Pred nami je ešte osem hodín testovania a veríme, že toto číslo sa veľmi nezvýši.

14:30 hod „V Banskej Bystrici už máme za sebou viac ako šesť hodín druhého testovacieho dňa. Zatiaľ je všetko v poriadku a aj napriek tomu, že sú odberné tímy celý deň v pracovnom nasadení, ľudí vítajú s úsmevom na tvári. Počasie je dnes podstatne lepšie a verím, že posledné hodiny už všetkým ubehnú rýchlo a neželaných výsledkov bude čo najmenej. Dnes do 14:00 hod. bolo otestovaných 7 144 ľudí, z toho pozitívni boli 57. Spolu s včerajšími číslami sa naše mesto zatiaľ drží na úrovni 0,57 percent. Držme si palce,“ informoval primátor Ján Nosko.

Členovia odberných tímov vítajú ľudí s dobrou náladou.

17:30 hod. Do 17:00 hod. sme počas dnešného dňa stihli otestovať  9 837 ľudí, pričom pozitívnych bolo 81 z nich.

Stále sa pracuje naplno. Ďakujeme!

20:30 hod. V Banskej Bystrici už poznáme finálne čísla testovania. Počas víkendového skríningového testovania sa v našich mobilných odberných miestach dalo otestovať 29 053 ľudí, z toho 182 bolo pozitívnych, čo je 0,63 percent.

SOBOTA: 16 362 otestovaných, z toho 78 pozitívnych

NEDEĽA: 12 691 otestovaných, z toho 104 pozitívnych

Všetkých 19 mobilných odberných miest sa zatvorilo o 20:00 hod. Ďakujeme všetkým, ktorí pri testovaní pomáhali!

„Ďakujem každému, kto sa správa zodpovedne, prišiel sa dať otestovať a v opatrnosti  nepoľavuje aj napriek tomu, že má v rukách negatívny výsledok. Som rád, že online rezervačný systém sa osvedčil aj pri vyššom počte záujemcov a obyvatelia ani návštevníci z iných obcí či miest nemuseli čakať v dlhých radoch. Na testovaní  a jeho prípravách sa týždeň čo týždeň podieľa mnoho ľudí a ja si ich nasadenie veľmi vážim. Mnohí z nich idú z jednej práce do druhej a aj keď sú unavení, nepovedia nie a pomáhajú nám ďalej. Ďakujem všetkým, ktorí sa podieľali na prípravách i realizácii testovania aj ľuďom, ktorí sa prišli dať otestovať.  Ostáva mi povedať už len jediné – vydržme! Spolu to zvládneme,“ povedal primátor Ján Nosko.

Zdenka Marhefková
hovorkyňa primátora

Dominika Mojžišová
Kancelária primátora

Galéria