Aktuality

Víkendové testovanie, 6. – 7. február 2021, otváranie škôlok a škôl

DSCF3942

6. február 2021Mesto Banská Bystrica zriadilo na víkendové testovanie 12 mobilných odberných miest, na ktorých vykonáva odbery celkovo 25 odberných tímov. Testovanie je prioritne určené pre skupiny obyvateľov, ktorých sa týka otváranie školských zariadení. 

„Vzhľadom na to, že Vláda SR v priebehu týždňa rozhodla o otvorení materských a základných škôl, dôkladne sme sa na tento krok v posledných dňoch pripravovali. Keďže v súčasnej dobe ide o mimoriadne dôležité rozhodnutie, chcel som mať absolútnu istotu, že robíme správne. Preto som dnes požiadal o zvolanie Bezpečnostnej rady okresu, na ktorej s otvorením našich školských zariadení súhlasili aj zástupcovia banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Tento postup som následne prekonzultoval na Krízovom štábe mesta a počkal som si na výsledky prvého dňa testovania. Počas soboty sa podarilo otestovať 8 898 ľudí, z toho pozitívnych na ochorenie COVID-19 bolo 49, čo predstavuje cca 0,5 percenta. Na základe všetkých týchto informácií som zvolal vo večerných hodinách online rokovanie s riaditeľmi našich základných škôl a so zástupcami Školského úradu.  Vypočul som si aj ich názor a všetci sa jednoznačne vyjadrili, že sú tiež za otvorenie. Preto padlo finálne rozhodnutie, že školy (prvý stupeň) a škôlky v pondelok, 8. februára otvoríme. Počas tohto víkendu sme vytvorili dostatočné kapacity, aby sa mohli otestovať všetci zamestnanci školských zariadení, a rovnako aj jeden zákonný zástupca žijúci s dieťaťom v spoločnej domácnosti. Ochrana všetkých je pre nás prioritou, preto školy a škôlky zásobujeme respirátormi FFP2, ako aj ďalšími ochrannými a dezinfekčnými prostriedkami. Zároveň budeme vyzývať vládu, aby zamestnanci školských zariadení mohli byť aj prioritne zaočkovaní,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Testovanie pokračuje aj zajtra, 7. februára na všetkých mobilných odberných miestach zriadených mestom od 8:00 hod.

7. február 2021 – Ďakujem všetkým, ktorí pomohli pri prípravách, organizácii i samotnom víkendovom testovaní. V dvanástich mobilných odberných miestach, ktoré sme zriadili, sa v sobotu, 6. februára dalo otestovať 8 898 ľudí, z toho pozitívny výsledok malo 49 z nich. Dnes sa prišlo dať otesotvať 9 261 záujemcov, z toho pozitívnych na ochorenie COVID-19 bolo 82 ľudí. V percentuálnom vyjadrení za oba dni je to 0,72 %. Banskobystričania, vydržme ešte a zvládnime spolu toto náročné obdobie,“ hovorí primátor Ján Nosko.

 

Zdenka Marhefková
hovorkyňa primátora