Aktuality

Situácia so šírením koronavírusu sa zhoršuje, mesto a kraj vyzývajú ľudí k očkovaniu

Covidové ARO

Šírenie koronavírusu sa v banskobystrickom okrese naďalej zhoršuje a v nemocniciach začína byť situácia kritická. Nárast počtu hospitalizovaných covidových pacientov je enormný a špecializované oddelenia Rooseveltovej nemocnice sa rýchlo zapĺňajú. Zároveň rastie aj počet výjazdov záchrannej zdravotnej služby. Mesto Banská Bystrica, Banskobystrický samosprávny kraj i Rooseveltova nemocnica opätovne vyzývajú ľudí, aby sa dali zaočkovať. Spoločne deklarujú, že je to jediná cesta, ako zmeniť život nielen v našom kraji k lepšiemu.

Dnes sa banskobystrický okres nachádza v čiernej farbe a chýba už len 0,4 percenta, čo je niekoľko desiatok zaočkovaných ľudí, aby bola dosiahnutá  zaočkovanosť 65 percent osôb nad 50 rokov. Aj to je jedno z kritérií, ktoré sa zohľadňuje pri komplexnom hodnotení jednotlivých okresov a ich prípadnom preradení do lepších farieb Covid automatu.

Verím, že sa nám podarí zmobilizovať ľudí aj teraz, a tí nerozhodní budú ústretoví, pochopia aktuálnu situáciu a dajú sa zaočkovať. Súčasný stav má dopady nielen na prevádzky v meste, ale aj šport či kultúru a život ako taký. Situácia je kritická aj v nemocniciach a v záchrankách, ktoré často s covidovými pacientmi čakajú pri urgente, pretože kapacity špecializovaných lôžok sú naplnené. Treba si uvedomiť, že v tých sanitkách, ktoré nemajú kam vyložiť pacientov sa môže hocikedy ocitnúť aj náš príbuzný,“ povedal na dnešnom brífingu primátor Ján Nosko.

Banskobystrická Rooseveltova nemocnica sa pomaly dostáva do situácie, že nebude schopná poskytovať zdravotnú starostlivosť v rozsahu, ako predtým. Situácia je kritická nielen z pohľadu rýchleho zapĺňania lôžok, ale aj v dôsledku psychickej vyčerpanosti lekárov a zdravotníckeho personálu.

Jediný nástroj, ktorý v súčasnosti máme k dispozícii, je očkovanie. Ak ho nebudeme využívať, veľmi rýchlo sa môže stať, že v prípade hromadnej nehody alebo zhoršujúcej sa situácie onkologických pacientov, nebudeme schopní v nemocniciach poskytovať zdravotnú starostlivosť všetkým tým, na ktorých nám naozaj záleží. Očkovanie nám nezabezpečí, že nedostaneme covid, ale zabezpečí nám oveľa ľahší priebeh,“ objasňuje Miriam Lapuníková, riaditeľka banskobystrickej  Rooseveltovej nemocnice.

Prednosta II. Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny SZU Jozef Valky zároveň informuje, že doposiaľ ich oddelením prešlo 25 covidových pacientov, ktorí sú na umelej pľúcnej ventilácii, pričom ani jeden nebol zaočkovaný. Najmladší mal  32 rokov a najstaršia pacientka mala 77 rokov. Desať pacientov ochoreniu podľahlo.

Tretia vlna v porovnaní s druhou je oveľa závažnejšia a náročnejšia. Delta vírus má oveľa skorší nástup klinických príznakov. Celkovo 80 % našich pacientov, ktorí sú hospitalizovaní, sú neočkovaní, a to aj vo veku od 16 do 50 rokov, čiže nie sú to len staršie vekové skupiny. Máme aj očkovaných pacientov, ale väčšinou sú to ľudia vo veku nad 70 rokov a majú aj iné závažné ochorenia, kde predpokladáme, že dve dávky očkovania nemusia navodiť takú imunitu, ako by sme očakávali a ako by sme potrebovali,“ dodáva primárka Oddelenia infektológie Diana Vološinová.

Rooseveltova nemocnica doposiaľ pomáhala východoslovenskému kraju a severnému Slovensku. V súčasnosti je v Banskobystrickom kraji už len päť voľných ventilovaných lôžok, a aj tie sa nachádzajú v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici.

 „Všetky nemocnice v okolí sú totálne plné. Zostáva nám voľných ešte niekoľko kyslíkových lôžok, ktoré budú stačiť na nejaký krátky čas. Situácia je vážna a uvidíme, ako sa bude vyvíjať. Ventilované lôžka sú väčšinou obsadené neočkovanými pacientmi,“ povedal koordinátor covidových lôžok pre Banskobystrický samosprávny kraj, námestník pre liečebno – preventívnu starostlivosť Rooseveltovej nemocnice Milan Urbáni.

Aj Krajské operačné stredisko ZZS SR eviduje zvyšujúci sa počet zásahov ku covid pozitívnym pacientom. Kým v lete (v júli a v auguste) išlo priemerne o päť výjazdov za deň na celé Slovensko, dnes je to už viac ako 300,  pričom Banskobystrický kraj je na štvrtom mieste v počte zásahov hneď po Prešovskom, Košickom a Žilinskom kraji.

Sme prepracovaní, unavení, preto prosím ľudí – zvážte očkovanie, pomôžte nám, aj nemocniciam. Za každým zásahom s pozitívnym pacientom musí byť ambulancia záchrannej služby dezinfikovaná na presne určený čas, tak isto aj urgentné príjmy a CT pracoviská, čo nám samozrejme sťažuje prácu. Nemocnice v kraji nás kontaktujú, že sú plné a že máme odkláňať pacientov,“ dopĺňa vedúca operátorka Krajského operačného strediska zdravotnej záchrannej služby Banská Bystrica Katarína Brašeňová.

BBSK už počas najbližšieho piatka a soboty (12. – 13. november) bude pokračovať v očkovaní jednodávkovou vakcínou Janssen priamo v Obchodnom centre Európa v Banskej Bystrici na 1. poschodí v priestoroch bývalej predajne Adidas, od 10:00 do 18:00 hod. s prestávkou medzi 13:00 a 13:45 hod. Zároveň sťahuje očkovacie centrum v Banskej Bystrici od budúceho týždňa z priestorov polikliniky NovaMed opäť na Kačicu do budovy bývalého krajského súdu. Cieľom je rozšíriť kapacity a obslúžiť viac záujemcov o vakcínu.

„Už od konca novembra rozšírime našu výjazdovú očkovaciu službu aj do ďalších okresov nášho kraja tak, aby sme v spádových obciach zabezpečili každý týždeň pravidelné očkovacie dni, počas ktorých sa k vakcíne bez problémov dostanú všetci záujemcovia bez potreby cestovať do veľkokapacitného očkovacieho centra alebo nemocnice,“ hovorí Ondrej Lunter, podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja.

Aj hokejový klub HC´05 Banská Bystrica chce povzbudiť širokú verejnosť, najmä ľudí nad 50 rokov, aby zvážili možnosť dať sa zaočkovať.

Náš klub sa rozhodol, že v rámci podpory venuje na sobotné očkovanie v Europa Shopping Centre 200 voľných vstupeniek na domáci zápas. Vstupenku ľudia automaticky dostanú počas registrácie na očkovanie priamo na mieste. Vzhľadom na súčasné nastavenie Covid automatu je očkovanie cesta k uvoľňovaniu obmedzení. Samozrejme, každý z nás má svoj vlastný názor a náš klub rešpektuje každého jedného fanúšika bez rozdielu,“ uzavrel na brífingu generálny riaditeľ klubu Lukáš Opáth.

 

 

Zdenka Marhefková
hovorkyňa primátora