Aktuality

Pripravujeme 363. Radvanský jarmok

363. Radvanský jarmok v Banskej Bystrici

Jarmok všetkých jarmokov, ktorý patrí k najväčším a najobľúbenejším podujatiam v Banskej Bystrici musel byť vlani napriek veľkej snahe mesta z dôvodu šírenia pandémie koronavírusu zrušený. Oddelenie kultúry aj tento rok pripravuje niekoľko variantov, aby sa mohol uskutočniť a potešiť tak stovky návštevníkov. Hlavnú tému zameranú na včelárstvo, mágiu a ľudové liečiteľstvo bude v dňoch 10. až 12. septembra 2021 sprevádzať pestrý program vo viacerých lokalitách a nádvoriach centra Banskej Bystrice s prihliadnutím na potrebné epidemické opatrenia. Na Námestí SNP bude dominovať Trh remesiel s majstrami remeselníkmi, ktorí sú neoddeliteľnou súčasťou tohto podujatia už desiatky rokov.

Podobne ako v minulom roku, samospráva v rámci 363. ročníka Radvanského jarmoku nepočíta so stánkami s občerstvením a zábavnými atrakciami. Chutné jarmočné dobroty a nápoje by mal v zmysle platných opatrení zastrešiť Cech hostinských i ďalšie prevádzky fungujúce na Námestí SNP a v širšom centre, s ktorými mesto komunikuje.

Radvanský jarmok bol odjakživa spojený s tradíciami a remeslami, na čom chceme stavať aj v súčasnosti. Uvedomujeme si, že návštevníci majú radi atmosféru podujatia aj vďaka tradičným dobrotám, preto veríme, že členovia Cechu hostinských budú ústretoví a zaradia do svojej ponuky všetko, čo k jarmoku patrí. V tejto chvíli nevieme predpovedať, aké opatrenia budú platiť v septembri. Napriek tomu verím, že trojdňový 363. Radvanský jarmok sa bude môcť tento rok naozaj uskutočniť a všetci spolu si užijeme pravú jarmočnú atmosféru,“ hovorí primátor Ján Nosko.

V priaznivom prípade bude Trh remesiel s tradičnými vareškami, medovníkmi, cukrovinkami či šperkami pre návštevníkov k dispozícii v piatok, 10. septembra od 10:00 hod. do 20:00 hod., v sobotu od 9:00 hod. do 20:00 hod. a v nedeľu od 9:00 hod. do 16:00 hod.  Pestrý program a ponuka remeselníckych výrobkov  budú rozptýlené na Námestí SNP, v Lazovnej ulici, v okolí Barbakanu na Námestí Štefana Moysesa, v Dolnej ulici, pričom sprievodné podujatia budú organizované aj na nádvorí radnice,  ÚĽUV-u, v Stredoslovenskom osvetovom stredisku i 365. labbe. Podrobný program tohtoročného Radvanského jarmoku predstavíme čoskoro.

 

 

Zdenka Marhefková
hovorkyňa primátora

Galéria