Aktuality

Mesto v spolupráci s BBSK pripravuje výjazdové očkovacie jednotky na Fončordu a do Sásovej už túto sobotu

IMG_4710

Epidemická situácia na Slovensku sa zhoršuje, a to platí aj pre banskobystrický okres. Počet pozitívnych prípadov na ochorenie COVID-19 naďalej rastie, a v rámci covid automatu sme sa dostali do druhého stupňa ohrozenia s prísnejšími opatreniami. Blížiaca sa čierna fáza by znamenala lokálny lockdown, opäť výrazné ekonomické dopady, obmedzenia pre prevádzky či organizátorov podujatí. Preto mesto Banská Bystrica, Banskobystrický samosprávny kraj, Regionálny úrad verejného zdravotníctva a banskobystrický regionálny ZMOS spojili sily, aby zintenzívnili očkovaciu kampaň. Vyzývajú obyvateľov, aby prispeli k budovaniu kolektívnej imunity, keďže v banskobystrickom kraji je percento zaočkovanosti stále nízke.

Banskobystrický samosprávny kraj aktuálne zabezpečuje očkovanie v Poliklinike NovaMed v Radvani – štvrtky od 11:00 hod. do 17:00 hod. a piatky od 9:00 hod. do 15:00 hod. bez potreby registrácie. Očkuje sa vakcínami Pfizer/BioNTech a jednodávkovou vakcínou Janssen od spoločnosti Johnson & Johnson. Aby boli možnosti pre obyvateľov čo najlepšie, mesto spolu s  BBSK pripravuje aj dve výjazdové mobilné očkovacie jednotky. Obyvatelia budú mať možnosť dať sa zaočkovať na dvoch najväčších sídliskách počas soboty, 30. októbra 2021. Mobilné očkovacie tímy budú k dispozícii od 9:00 hod. do 16:00 hod. v telocvični bývalej ZŠ Tatranská v Sásovej a vo vstupnej hale ZŠ Moskovská na Fončorde bez potreby registrácie. Vítaní sú všetci od 18 rokov.

„Dobrá správa je, že pokiaľ ide o ľudí vo veku 50+, banskobystrický okres má zaočkovanosť 63,7 percent, čo je len krok od požadovaných 65 percent. Aby sme dosiahli toto percento a nikdy sa nedostali do čiernej fázy a lokálneho lockdownu, je potrebné zaočkovať ešte cca 560 ľudí. Počas najbližšej soboty preto pripravujeme dva výjazdové očkovacie tímy na dvoch najväčších banskobystrických sídliskách. Zároveň si robíme prieskum v marginalizovaných komunitách, aký je záujem o očkovanie aj tam. Veríme, že 560 ľudí sa podarí v rámci okresu presvedčiť a zostaneme minimálne v druhom stupni ohrozenia, čiže v bordovej farbe. Zhoršenie situácie nemá vplyv len na obmedzenie sociálnych kontaktov, ale aj ekonomické dopady. Podľa našich informácií, mnohé gastroprevádzky, hotely a ubytovacie služby tretiu vlnu pandémie nemusia prežiť a ostanú natrvalo zatvorené,“ hovorí primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko.

Očkovaciu kampaň podporujú aj starostovia banskobystrického okresu a sú maximálne súčinní, aby obyvatelia mali možnosť dať sa zaočkovať. Zároveň banskobystrický RÚVZ od dnešného dňa spúšťa infolinku na tel. č. 0905 737 712, na ktorej budú odborníčky z odboru epidemiológie poskytovať všetkým záujemcom v pracovných dňoch od 10:00 hod. do 14:00 hod. informácie o očkovaní.

Za uplynulý kalendárny týždeň sme zaznamenali dvojnásobný počet pozitívne testovaných osôb na COVID-19, čo predstavuje 570 ľudí. Najčastejšou vekovou skupinou sú práve nižšie ročníky, hlavne školopovinné deti – vekové skupiny 10 až 14-roční a 15 až 19-roční. Za uplynulý týždeň sme v banskobystrickom  okrese zatvorili 6 tried v materských školách a jednu celú škôlku, 33 tried v základných školách a 38 tried v stredných školách. Situácia je lepšia v zariadeniach sociálnych služieb, kde evidujeme ojedinelé prípady. Očkovanie je jediná cesta, ako sa môžeme dostať k uvoľneniu opatrení, ako môžeme ochrániť zdravotnícke zariadenia pred náporom pacientov a pod.,“ dopĺňa Zora Kľocová Adamčáková, regionálna hygienička a generálna tajomníčka služobného úradu RÚVZ v Banskej Bystrici.

Aj podľa epidemiologičky Márie Avdičovej existuje viac ciest, ako prežiť tretiu vlnu pandémie, no  tá najschodnejšia je dať sa zaočkovať. Zároveň pripomína blížiace sa sviatky, keď sa  stretáva viac generácií. „Treba myslieť na starších, aby sme ich neohrozili, vyhýbať sa veľkým stretnutiam, nosiť prekrytie horných dýchacích ciest a dodržiavať všetky potrebné opatrenia.“

Od prvého momentu ako je dostupná vakcína tak robíme všetko preto, aby bola táto očkovacia látka čo najbližšie k ľuďom.  Vieme, že zaočkovaní majú oveľa vyššiu šancu na hladký priebeh ochorenia. Týmto spôsobom máme aj možnosť znížiť počet úmrtí spôsobených pandémiou. Som rád, že mesto Banská Bystrica, ako aj ZMOS banskobystrického okresu zobrali iniciatívu do vlastných rúk a môžeme aj v meste spoločným úsilím zabezpečiť, aby sa zvyšných približne 500 ľudí mohlo dať zaočkovať, čo prispeje k tomu, že život v našom meste sa nezastaví tak, ako si to pamätáme spred roka. Už počas najbližšieho víkendu vyšleme naše mobilné očkovacie jednotky na najväčšie banskobystrické sídliská a túto možnosť ponúkame aj všetkým obciam, ktoré o mobilné očkovanie prejavia záujem,“ povedal na dnešnom brífingu Ondrej Lunter, podpredseda BBSK.

 

Zdenka Marhefková
hovorkyňa primátora

Lenka Štepáneková
vedúca oddelenia komunikácie BBSK

Prílohy na stiahnutie