Aktuality

Mesto pripravuje skríningové testovanie počas víkendu v dňoch 23. a 24. januára

Skríningové testovanie obyvateľov

Mesto Banská Bystrica začalo s prípravami Vládou SR avizovaného skríningového testovania obyvateľov na prítomnosť ochorenia COVID-19. Hoci vláda oficiálne rozhodla o tom, že skríningové testovanie platí už od dnešného dňa, mesto bude realizovať testovanie obyvateľov antigénovými testami najbližší víkend v dňoch 23. a 24. januára 2021. Záujemcovia budú môcť využiť rezervačný systém, ktorý sa osvedčil uplynulé dni počas komunitného cieleného testovania. 

Vedenie mesta už viackrát avizovalo, že v procese príprav a organizácie modelu celoplošného resp. skríningového testovania môže nastať problém s nedostatkom zdravotníckeho personálu, ktorý je v súčasnosti maximálne vyťažený. Preto testovanie pripravujeme práve počas víkendu. V týchto chvíľach samospráva zisťuje záujem z existujúcej databázy zdravotníkov, ktorí pomáhali pri zabezpečovaní dvoch kôl celoplošného i komunitného testovania.

Samospráva predpokladá, že počas víkendu bude o  skríningové testovanie zvýšený záujem. Podľa vyjadrení členov vlády bude totiž negatívny výsledok testu po celoplošnom skríningu od 27. januára podmienkou cesty do práce, ktorá nemôže byť vykonávaná z domu. Rovnako bude podmienka negatívneho testu platiť aj pre pobyt v prírode, nebude sa však týkať mládeže do 15 rokov a seniorov nad 65 rokov. Pripomíname, že potvrdenie o negatívnom výsledku testu získané z komunitného dobrovoľného cieleného testovania  organizovaného mestom v dňoch 16. a 17. januára v tomto prípade neplatí.

Pre všetkých záujemcov budú počas víkendu v Banskej Bystrici k dispozícii mestom zriadené mobilné odberné miesta (MOM), ktorých fungovanie schválil banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Zároveň počas víkendu pribudnú ďalšie mobilné odberné miesta a navýši sa aj počet odberných tímov. Celkový počet MOM-iek oznámi mesto v najbližších dňoch a bude závisieť od toho, či sa podarí zabezpečiť dostatočný počet zdravotníkov.

Všetkých obyvateľov žiadame, aby sledovali web mesta www.banskabystrica.sk, kde v najbližšom čase opätovne spustíme rezervačný systém, prostredníctvom ktorého sa budú môcť nahlasovať na konkrétny deň – sobotu alebo nedeľu, miesto a čas. Podľa záujmu budeme vedieť kapacity flexibilne navyšovať.

V prípade, že sa záujemcovia o testovanie nezúčastnia na víkendovom skríningovom testovaní,  môžu počas týždňa tak, ako doposiaľ, využívať antigénové testovacie miesto bez objednania zriadené Rooseveltovou nemocnicou na parkovisku Mičinská cesta. Detská fakultná nemocnica v Banskej Bystrici a Regionálny úrad verejného zdravotníctva otestuje záujemcov len po objednaní sa v systéme na korona.gov.sk.

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora