Aktuality

Aktualizované: Komunitné cielené testovanie – sobota/nedeľa

IMG_5799

SOBOTA – 16. JANUÁR 2021

Mesto Banská Bystrica v spolupráci s banskobystrickým okresným úradom dnes, 16. januára 2021 začalo s dobrovoľným komunitným cieleným testovaním ľudí, ktorí musia chodiť do práce, v rámci mesta a okresu vytvárajú najväčšiu mobilitu a v súčasnej nepriaznivej epidemiologickej situácii môžu byť šíriteľmi nákazy COVID-19. 

9:00 hod. Otvorili sme všetky plánované odberné miesta. Niektoré s menším časovým sklzom, pretože  sme museli vyriešiť pár technických problémov. Pre veľký záujem o komunitné testovanie sme navyšovali kapacitu zo 7 200 termínov na 9 700, pričom do dnešného sobotného rána je prihlásených 8 566 záujemcov. Ďakujem všetkým, ktorí pracujú na zabezpečení komunitného testovania  a starajú sa o to, aby prebehlo hladko a bez problémov,“ informuje primátor Ján Nosko.

Všetkým ďakujeme za nasadenie a pomoc pri komunitnom testovaní

12:30 hod. Komunitné cielené testovanie v Banskej Bystrici sa realizuje na 12 odberných miestach vďaka 18 odberným tímom, ktoré tvorí 17 zdravotníkov a 69 administratívnych pracovníkov. Na odberných miestach je 11 vojakov a 11 príslušníkov štátnej polície. Motorizované hliadky a 12 príslušníkov mestskej polície dohliadajú na verejný poriadok v meste.

14:00 hod.Do 12:00 hod. sme stihli otestovať 2 163 záujemcov, z toho 13 je pozitívnych na ochorenie COVID-19. Za uplynulé týždne počet pozitívnych v našom okrese stúpal, ale posledné dni zaznamenáva pokles aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Je to dobré číslo a všetci očakávame, že postupne dôjde k ďalšiemu poklesu. Pozitívne testovaných nahlasujeme pracovníkom RÚVZ, ktorí budú vykonávať ďalšie trasovanie.  Som rád, že komunitné cielené testovanie prebieha bez problémov. Záujemcovia sa môžu prihlasovať aj počas nedele. Reakcie obyvateľov sú prevažne pozitívne. Oceňujem pomoc armády a príslušníkov polície, ktorí nám pomáhajú s logistikou a s usmerňovaním ľudí,“ hovorí primátor Ján Nosko.

RÚVZ v Banskej Bystrici zriadil infolinku pre zamestnávateľov, ktorí majú pozitívnych zamestnancov a potrebujú si čokoľvek odkonzultovať. K dispozícii je počas soboty aj nedele v časoch od 9:00 hod. do 15:00 mobilný kontakt 0918 659 580.

15:00 hod. Do tejto chvíle bolo otestovaných 3 301 ľudí, z toho pozitívnych je 23.

19:00 hod. Ďakujem všetkým, ktorí sa správajú zodpovedne voči svojim kolegom a okoliu. Na komunitnom cielenom testovaní sa počas dnešného dňa zúčastnilo 4 645 ľudí, pričom 34 bolo pozitívnych na ochorenie COVID-19. Spolu s odborníkmi sme presvedčení, že nie celoplošné testovanie, ale práve takýto model má v tomto období zmysel. Ak patríte medzi pracujúcich ľudí, ktorí majú v súčasnom lockdowne výnimku od zamestnávateľa, že prácu nemôžete vykonávať z domu, ešte stále sa môžete zaregistrovať a zajtra sa dať otestovať,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Zdenka Marhefková
hovorkyňa primátora

NEDEĽA – 17. JANUÁR 2021

Dobrovoľné komunitné testovanie v meste Banská Bystrica pokračuje aj dnes. Počas nedele, 17. januára 2021 je dvanásť mobilných odberných miest pre záujemcov opäť k dispozícii od 8:00 – 18:00 hod. Včera túto možnosť využilo 4 645 ľudí, z čoho 34 boli pozitívni. V prípade záujmu sa stále môžete zaregistrovať do online rezervačného systému testovanie.banskabystrica.sk na presné miesto a čas. Nezabudnite si občiansky preukaz a doklad od zamestnávateľa, že nemôžete svoju prácu vykonávať z domu. Do tohto momentu tak urobilo 9435 ľudí.

9:00 hod. Po včerajšom úspešnom testovacom dni dnes mobilné odberné miesta opäť otvorili dvere pre všetkých ľudí, ktorí nemôžu pracovať z domu a aj takýmto spôsobom chcú chrániť svoje okolie. Testovacie tímy sú už zohraté, nehlásia, že by im niečo chýbalo a s odoberním vzoriek začali podľa plánu. Verím, že po včerajších dobrých ohlasoch dnes budeme v bezproblémovom priebehu pokračovať a udržíme si aj nízke čísla pozitívne testovaných. Doteraz si svoj termín zarezervovalo 9435 ľudí, z toho 4040 sa ich na test chystá práve dnes,“ informuje primátor Ján Nosko.

10:00 hod. Počas dnešného dňa bolo zatiaľ otestovaných 981 ľudí, z čoho 6 boli pozitívni. Odberné tímy nám nehlásia žiadne problémy pri odoberaní vzoriek ani pri čakaní testovaných na výsledky. Podľa plánu je dodržiavaný aj časový harmonogram.

12:30 hod. „Priebeh je naďalej bezproblémový. Počas nedeľného dopoludnia sa do mobilných odberných miest prišlo dať otestovať 1 801 záujemcov – 1 787 bolo negatívnych a 14 pozitívni,“ uviedol primátor Ján Nosko.

15:30 hod.Priebežné výsledky, ktoré sme z mobilných odberných miest dostali k 15:00 hod. sú nasledovné: počas dnešného dňa sa zatiaľ dalo otestovať 2770 záujemcov – 2740 ich bolo negatívnych a 30 boli pozitívni.

 

Dominika Mojžišová
Kancelária primátora

Galéria