Aktuality

Jubilejný desiaty ročník maratónu sa blíži, treba počítať s dopravnými obmedzeniami

maraton2019_2

Všetci fanúšikovia behu by mali zbystriť pozornosť. Po viac ako roku paralýzy celej ponuky zážitkových behov v dôsledku pandemických opatrení sa v sobotu, 5. júna 2021 uskutoční v Banskej Bystrici jediný večerný maratón v strednej Európe a tretí najväčší maratón na Slovensku. Podujatie prinesie aj niekoľko dopravných obmedzení.

História Banskobystrického maratónu sa začala v roku 2012. Trať prvých ročníkov viedla členitým terénom centra Banskej Bystrice. Išlo o maratón s najväčším prevýšením spomedzi mestských maratónov na Slovensku. V roku 2018 sa trať zmenila na rýchlu okruhovú, s dobehom na atletickom Štadióne SNP na Štiavničkách. Celý koncept sa zmenil na večerný, pribudli kolieskové disciplíny ꟷ inline a športové kolobežky. Organizátori môžu po roku vďaka uvoľňovaniu opatrení opäť privítať v meste pod Urpínom všetkých nadšencov športu.

Postupujeme na základe platnej výnimky pre športové podujatia jednorazovej povahy. Pokiaľ sa situácia neuvoľní, v deň podujatia budú všetci účastníci povinní disponovať negatívnym covid testom nie starším ako 12 hodín. Priestor podujatia bude vymedzený výhradne pre platne registrovaných účastníkov za dodržania najprísnejších bezpečnostných opatrení. Súčasťou podujatia bude aj exteriérové partnerské Expo a výstava pre verejnosť Milujem pohyb, v interiéri Europa SC. Monitoruje dekádu športových aktivít, ktoré sme doposiaľ zorganizovali,“ hovorí jeden z organizátorov Peter Fabok.

Zapojiť sa môže každý. Okrem maratónu, polmaratónu, polmaratónskej trojčlennej štafety si môžu záujemcovia vybrať napríklad hobby beh na 3,4 kilometra. Kto si netrúfne na 21 km na korčuliach či kolobežke, môže skúsiť hobby 7-kilometrový okruh vhodný aj pre rodiny s deťmi. Popri bežcoch súťažia inline korčuliari (Majstrovstvá Slovenska) a kolobežkári (Majstrovstvá Slovenska). Kuriozitou sú aj neoficiálne Majstrovstvá Sveta v polmaratóne naboso a tradične si na polmaratónskej trati zmerajú sily aj zamestnanci Ministerstva obrany SR na rezortných Majstrovstvách Slovenska. Banskobystrický maratón je zároveň najväčším dobrovoľníckym projektom na strednom Slovensku s viac než 200 aktívnymi dobrovoľníkmi.

Dopravné obmedzenia

V súvislosti s organizovaním podujatia upozorňujeme  obyvateľov a návštevníkov mesta, že  dňa 5. júna od 15:00 do 24:00 dôjde na niektorých úsekoch k obmedzeniam dopravy a vybraných spojov MHD. Úplne bude uzatvorená cesta na Námestí Slobody, cesta I/66 popri Hrone od križovatky s Námestím Slobody po veľký kruhový objazd pri Europa SC. Uzávierka bude ďalej pokračovať na Námestie Ľudovíta Štúra a Sládkovičovu ulicu, po odbočku na Pršiansku terasu. Dopravne nedostupná bude Kalinčiakova ulica. Vozidlá z predajne Kaufland v Radvani sa po 15:00 hod. dostanú z parkoviska obchádzkou popri Jopa centre cez Jilemnického ulicu na Úsvit. V tento deň budú búracie práce na starom objekte bývalého TESCA dočasne pozastavené. Ďakujeme za pochopenie.

Bližšie informácie o podujatí a propozície  nájdete na www.marathonbb.com.

Tlačová konferencia k podujatiu sa uskutoční 2. júna 2021 o 10:00 hod. v Europa SC.

 

Oddelenie športu a oddelenie dopravných stavieb MsÚ  BB

 

Prílohy na stiahnutie