Aktuality

V mestských lesoch pribudne 20 000 stromčekov

Mestské lesy zalesňujú

Koronavírusové obdobie sa odzrkadľuje vo všetkých oblastiach života v meste.  Z dôvodu ekonomických dopadov museli prispôsobiť celé hospodárenie aj Mestské lesy Banská Bystrica, s. r. o. Dobrá správa však je, že napriek potrebným úsporným opatreniam, ukončujú v týchto dňoch jarnú výsadbu lesných pozemkov. V banskobystrických mestských lesoch tak pribudne približne 20 000 kusov nových stromčekov.

Pracovníci mestských lesov vysádzajú stromy podľa Lesného hospodárskeho plánu. Hlavnou drevinou banskobystrických lesných porastov je buk a listnaté dreviny. Ak vznikne v lese nejaká holina, spestrujú ju ihličnatými drevinami, najmä smrekom a jedľou. Zároveň sa snažia vrátiť do mestských lesov aj pôvodnú drevinu – Smrekovec opadavý, ktorý je v slovenských lesoch na ústupe.

„V týchto dňoch zalesňujeme miesta postihnuté rôznymi poveternostnými vplyvmi. Mali by sme to stihnúť, kým ešte ako tak trvá snehová vlaha po zime. Pretože posledné roky máme skúsenosti, že ročné obdobia prechádzajú zo zimy rovno do leta a jar sa nám nejako vytráca, čo je pri zalesňovacích prácach náročné.  V tomto  období, na prelome apríla a mája, nastáva sucho a zemina presychá,“ hovorí riaditeľ Mestských lesov Banská Bystrica, s. r. o. Blažej Možucha.

Pre marcové silné ranné mrazy začali mestské lesy s výsadbou začiatkom apríla pri mestskej časti Šalková, kde sú najlepšie podmienky. Počas dnešného dňa sa nachádzalo nad obcou Harmanec, v lokalite Medokýš, 15 pracovníkov rozdelených do menších skupiniek. Čaká ich ešte zalesňovanie Horného Harmanca, Bystrickej doliny a Zalámanej doliny. Tieto práce by mali byť ukončené v priebehu budúceho týždňa.

Tento rok vysádzame približne 20 000 kusov stromčekov. Nie je to veľa, ale verejnosť si niekedy mylne myslí, že čím viac stromčekov sadíme, tým je to lepšie pre prírodu. My sa však snažíme hospodáriť prírode blízkymi spôsobmi, čím nám nevznikajú veľké holiny po ťažbe. A zároveň, našťastie lesy v okolí Banskej Bystrice sú pomerne zdravé a nemusíme riešiť nejaké veľké prírodné katastrofy,“ dopĺňa Jozef Jankov, zástupca vedúceho polesia Mestských lesov Banská Bystrica.

Mestské lesy vykonávajú aj protipožiarne hliadky. Koronavírusové obdobie vrátilo v týchto dňoch do lesov veľa návštevníkov. A aj keď Mestské lesy Banská Bystrica teší takýto záujem, odkazujú im, aby sa správali zodpovedne. So súčasným obdobím sucha je totiž spojené aj vyššie riziko požiaru.

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora