Aktuality

Stanovisko mesta k celoplošnému testovaniu

Odbery vykonávajú skvelí zdravotníci

Testovanie v Banskej Bystrici prebehlo vďaka zdravotníkom, dobrovoľníkom, administratívnym pracovníkom, vojakom, zamestnancom mestského úradu, mestskej i štátnej polícii, dobrovoľným hasičským zborom, Slovenskému Červenému krížu a disciplíne ľudí bez zásadných komplikácií. Obyvatelia boli trpezliví, za sobotu sa ich prišlo dať otestovať 24 434, pričom pozitívnych na ochorenie COVID-19 bolo 234.

Zo strany mesta sme zabezpečili všetko, čo sa od nás očakávalo, v mnohých prípadoch aj nad rámec. Problémy počas celoplošného testovania sme riešili aj v Banskej Bystrici, najmä v prípravnej fáze a počas soboty. Na viacerých odberných miestach chýbal materiál a zdravotníci, ktorých zabezpečoval štát, preto sa niektoré z nich otvorili s určitým časovým sklzom. Počas celého víkendu zamestnanci mestského úradu zároveň pomáhali  s rozvozom testov a ochranných pomôcok, ktoré sa na jednotlivých stanovištiach míňali.

Myslíme si, že druhé kolo plošného testovania je potrebné  v prvom rade odborne analyzovať a  dôsledne zvážiť, nakoľko čísla pozitívne testovaných v našom okrese nie sú vysoké. Je dôležité pripomenúť aj to, že všetkým samosprávam narastajú výdavky spojené s celou akciou, vrátane tých, ktoré štát neplánuje refundovať.  V prípade, že vláda nariadi druhé kolo celoplošného testovania, budeme to rešpektovať, ale ešte raz pripomíname, že by mohli nastať problémy s personálnym a materiálnym zabezpečením.

Ďakujeme obyvateľom mesta za zhovievavosť, trpezlivosť, solidaritu, nakoľko aj vďaka tomu sme dokázali v Banskej Bystrici všetko zvládnuť.

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora