Aktuality

Podozrivý zápach plynu na sitnianskej ulici stále monitorujú

20200108_091623

Na základe hlásení od obyvateľov, ktorí upozorňovali na šíriaci sa zápach podobný plynu, bolo včera na Sitnianskej ulici vykonané opakované meranie prítomnosti zemného plynu na plynárenských zariadeniach. Kontrola prebehla aj v okolitých bytových domoch a obchodných prevádzkach. Únik plynu potvrdený nebol, no z bezpečnostných dôvodov zostal pracovník SPP na mieste aj počas noci a situácia je monitorovaná aj v súčasnosti.

Pravidelné opakovanie merania prítomnosti zemného plynu v bytovke a jej okolí v nočných hodinách nič nepotvrdilo.

„Chápeme obavy obyvateľov, zvlášť po tragédii v Prešove zo 6. decembra 2019 a ich citlivosť na podozrivý zápach. V tejto súvislosti náš pracovník meraním zisťoval prítomnosť zemného plynu aj na odberných plynových zariadeniach – vnútorných rozvodoch, za funkčnosť ktorých naša spoločnosť nezodpovedá. Prítomnosť unikajúceho plynu rovnako nebola zistená ani opakovanými meraniami. V hľadaní miesta potenciálneho úniku naši pracovníci pokračujú aj dnes za denného svetla,“ uviedol Milan Vanga, manažér externej komunikácie SPP – distribúcia, a.s.

Pracovníci poruchovej služby SPP, a.s. v spolupráci s hasičskou jednotkou vykonali približne 30 sond v hĺbkach 30 až 50 cm do zeme, ktoré taktiež nezistili možný únik plynu.

„O túto situáciu sa zaujímame aj dnes a veríme, že príčina bude čoskoro zistená. Mesto komunikuje so zástupcami SPP – distribúcia, a.s. a v prípade potreby aj s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici. Zamestnanci SPP – distribúcia, a. s.  dnes vykonávajú ďalšie opatrenia a hľadajú miesta možného úniku plynu. Podľa mojich informácií by mali postupne skontrolovať celú Sitniansku a Rudohorskú ulicu,“ hovorí primátor mesta Ján Nosko.

Meranie sa vykonáva na hlavných plynových uzáveroch a plynovom rozvode. Na zistenie možného úniku plynu z plynového rozvodu zamestnanci SPP, a.s. realizujú hĺbkové sondy do násypu nad rozvodom a v nich merajú možný únik zemného plynu. Zatiaľ však obavy obyvateľov neboli potvrdené.

 

Mgr. Dominika Mojžišová

hovorkyňa primátora

 

 

 

Galéria