Aktuality

Počet pozitívne testovaných na COVID-19 v okrese Banská Bystrica stále stúpa, rušia sa podujatia aj Primátorský punč

IMG_7591

Podľa štatistík banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva bolo počas celého obdobia pandémie koronavírusu v Banskobystrickom samosprávnom kraji k 10. decembru evidovaných 13 106 prípadov, pričom najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v okrese Banská Bystrica (529 prípadov), nasleduje Zvolen (311), Žiar nad Hronom (246) a Brezno (245). V okrese Banská Bystrica stúpla chorobnosť v  týždni od 7. do 13. decembra oproti tomu predchádzajúcemu o 60 percent.  Z dôvodu zhoršujúcej sa situácie a rapídnemu nárastu pozitívne testovaných ľudí na koronavírus COVID-19 v Banskej Bystrici, odporučil RÚVZ samospráve zrušiť plánované podujatia organizované v priestoroch Robotníckeho domu a Radnice na Námestí SNP.

Podľa odborníkov súvisí nárast výskytu ochorenia so zvýšenou mobilitou obyvateľov za posledné dva týždne, s intenzívnym stretávaním sa ľudí so svojimi známymi a rodinami, ale aj s prebiehajúcimi epidémiami vo viacerých zariadeniach a spoločnostiach na území BBSK.

Žiaľ, poľavili sme v dodržiavaní potrebných opatrení, čo sa odzrkadlilo aj na štatistikách. Táto situácia ma vôbec neteší a uvedomujem si, že ľuďom chýba sociálny kontakt a celkovo návrat do bežných dní. Z dôvodu stúpajúceho počtu nakazených sme sa však rozhodli zrušiť aj Primátorský punč, ktorý sme tento rok plánovali zorganizovať iným spôsobom.  Verím, že Banskobystričania to pochopia a budú sa v predsviatočnom období i počas Vianoc správať zodpovedne. Stále platí staré známe, že to, ako sa správame dnes, ovplyvní naše fungovanie v najbližších mesiacoch,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora