Aktuality

Plošné testovanie v Banskej Bystrici – 2. kolo

SOŠ Pod Bánošom

Nedeľa, 8. 11. 2020

9:30 hod. 

Všetky odberné miesta sa otvorili načas, nikde sa netvoria rady a všade panuje dobrá nálada. Všetkým vám prajeme peknú nedeľu. Sledujte nás na FB Mesto Banská Bystrica.

Odberný tím na ZŠ Sitnianska

11:30 hod. 

Po trojtýždňovej karanténe som prvý deň v práci a môžem povedať, že keď má človek dobrý tím a technológie, tak sa dá zvládnuť všetko. Prvé kolo testovania bolo komplikované, pretože nám  chýbali dáta a údaje. Priebeh druhého kola hovorí o tom, že  pri príprave takejto celoplošnej akcie je nutná dobrá komunikácia,  a to medzi armádou, vládou aj samosprávami tak, aby sme dokázali veci čo najlepšie pripraviť.  Momentálne je situácia úplne pokojná, ľudí na odberných miestach nie je veľa a sú disciplinovaní, čo je dobré. Pokiaľ ide o čísla, teší ma, že sme našli s armádou spoločnú reč a na rozdiel od minulého týždňa nám oznamujú počty testovaných a pozitívnych. Za včerajší deň sa otestovalo 28 115 ľudí, z toho bolo 87 pozitívnych. Uvidíme, aké čísla nám prinesie dnešný deň, aby sme mali komplexnú informáciu. Ideálne by bolo porovnať, koľko ľudí bolo novotestovaných, koľkí boli testovaní  pred týždňom, a s tými číslami následne pracovať komplexne a nevytrhávať ich z kontextu. Vyzerá to tak, že situácia aj šírenie COVID-19 sa upokojuje. Myslím, že tu zohráva úlohu nielen testovanie, ale aj disciplína ľudí – nosenie rúšok, dezinfekcia rúk a dodržiavanie rozostupov. Sú to veci, ktoré budú trvalo platiť a stále budú hlavným motorom boja proti COVID-u,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Vyhodnocovanie testov na COVID-19

14:00 hod. 

Dnes dopoludnia sa prišlo dať v našom meste otestovať 5 542 ľudí, pričom pozitívny test na ochorenie COVID-19 mali 17 z nich. Čísla za okres Banská Bystrica: 8 945 otestovaných, 29 pozitívnych. Pekný zvyšok slnečného dňa vám prajeme.

22:00 hod. 

Za dnešný druhý deň druhého kola plošného testovania sa prišlo v Banskej Bystrici otestovať dokopy 13 667 ľudí, pričom pozitívnych je 48 z nich. Čísla za okres BB – 19 922 testovaných, 70 pozitívnych na Covid-19. Sumárne čísla za oba dni: Mesto BB: 41 761 testovaných, 140 pozitívnych. Okres BB: 66 876, 236 pozitívnych. = 0,35 %. Ďakujeme vám Bystričania aj za dnešnú disciplínu a trpezlivosť.

Sobota, 7. 11. 2020

9:00 hod.

Všetky odberné miesta v Banskej Bystrici sa otvorili načas, niektoré dokonca aj skôr. Zo žiadneho stanovištia nám neboli hlásené výraznejšie problémy. Situácia je oproti minulotýždňovému prvému kolu testovania pokojnejšia, netvoria sa dlhé rady a na odbery sa čaká minimálne. Situáciu priebežne monitorujeme a informácie prinášame aj na FB Mesto Banská Bystrica.

Po testovaní na SOŠ Pod Bánošom dostanete aj teplý čaj

 

11:30 hod. 

V súčasnosti je na odberných miestach pokojná atmosféra. Všade je dostatočný počet zdravotníkov, vojakov, administratívnych pracovníkov a ochranného materiálu. Tvoria sa podstatne menšie rady ako pred týždňom. Obyvatelia sa pravdepodobne riadia našimi odporúčaniami a návštevu odberných miest si rozložili na celý víkend. Hoci sa skrátila doba odberov, nechali sme fungovať všetkých 68 odberných miest, a to aj napriek tomu, že ich kapacita  nebola minulú nedeľu využitá naplno. Urobili sme tak preto, lebo aj v okresoch, kde nie je povinné testovanie žije mnoho obyvateľov, ktorí za prácou dochádzajú do Banskej Bystrice.  Aby v pondelok mohli nastúpiť do zamestnania, musia sa dať otestovať a dá sa očakávať, že využijú odberné miesta v našom meste,“ hovorí 1. zástupca primátora Jakub Gajdošík. Zároveň dodáva, že uplynulý víkend sa s tým aktuálnym nedá porovnať. „Ukazuje sa, že keď  samosprávy a všetci, ktorí sa podieľajú na plošnom testovaní, majú dostatočný čas na prípravu, tak sa to dá zvládnuť. Minulý týždeň sme boli vystavení časovému stresu. Na príprave plošného testovania pracuje viac ako 30 zamestnancov mestského úradu, príslušníci mestskej polície, zamestnanci v zariadeniach sociálnych služieb. Ide o obrovský nápor nielen na ľudí, ale aj na financie mesta. V prípade, že bude mať niekto záujem pokračovať v plošnom testovaní očakávame, že táto otázka bude so samosprávami prediskutovaná a  vytvorí sa jasný mechanizmus financovania takejto akcie,“ dopĺňa  Gajdošík.

Mediálny brífing

Mobilné odberné jednotky pokračujú v testovaní na tých istých miestach ako minulý týždeň. Jedna z nich sa dnes nachádza v Senici pri rómskej osade a zajtra sa presunie do centra tejto mestskej časti.  Druhá mobilná odberná jednotka je dnes v Iliaši a zajtra bude pri Univerzite Mateja Bela, kde sa zrealizuje druhé kolo testovania zahraničných študentov a lektorov, ktorí v našom meste študujú. Pokiaľ  ide o rómsku osadu v Senici, tak vďaka rómskym dobrovoľníkom a ďalším ľuďom sa podarilo otestovať všetkých obyvateľov tejto mestskej časti. V prvom kole s negatívnym výsledkom, a podľa našich informácií, od dnešného rána zatiaľ nebol nikto pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19. Na testovanie prišli v plnej sile aj vozidlá so zamestnancami dodávateľa zberu komunálneho odpadu v meste. Všetci odchádzali tak isto s negatívnym výsledkom. Dobrou správou z Banskej Bystrice je to, že druhé kolo testovania prebieha bez problémov v pokojnej atmosfére súdržnosti, spolupatričnosti,“ dopĺňa Milan Lichý, 2. zástupca primátora.

Mobilná odberná jednotka v Senici

15:00 hod.

Podľa informácií z Okresného úradu Banská Bystrica sú čísla k 12:00 hod. v našom meste nasledovné: otestovaných bolo 11 658 ľudí, z čoho pozitívnych bolo 35. V banskobystrickom okrese sa dopoludnia dalo otestovať 20 690 ľudí, pričom 73 z nich bolo pozitívnych.

Poznáme prvé čísla k 12:00 hod.

20:30 hod. 

Po uzavretí odberných miest sú čísla za mesto Banská Bystrica nasledovné: 28 094 testovaných, 92 pozitívnych. Za okres Banská Bystrica 46 954 testovaných, z toho 166 je pozitívnych. Ďakujeme všetkým a prajem pokojnú dobrú noc.

Pozn. Čísla boli korigované k 8. novembru: počet testovaných 28 115, z toho počet pozitívnych je 87. (Pri porovnávaní čísel z jednotlivých odberných miest bolo zistené, že počty testovaných z mobilných odberných jednotiek boli niekde zarátané dvakrát, resp. vôbec). 

Zdenka Marhefková, Dominika Mojžišová, Monika Pastuchová

Galéria