Aktuality

Na Dračom dychu si pochutnajú ľudia bez domova aj tento rok

bezdomovci1

Mesto Banská Bystrica v spolupráci s banskobystrickým Slovenským Červeným krížom pripraví pre ľudí bez domova na Štedrý deň tradičnú vianočnú kapustnicu Dračí dych. Pred tým, než si klienti nocľahárne Večierka doprajú toto vianočné jedlo, budú pretestovaní na prítomnosť ochorenia COVID-19.  

Podľa vedúceho Oddelenia sociálnej a krízovej intervencie MsÚ v Banskej Bystrici, Karola Langsteina, má podávanie tradičnej kapustnice pre ľudí bez domova v meste pod Urpínom takmer 30-ročnú tradíciu. Napriek koronavírusovému obdobiu si na nej pochutnajú aj tento rok.

Dračí dych plánujeme navariť už v stredu. Klientov nocľahárne pohostíme na Štedrý deň v spolupráci s dobrovoľníkmi Slovenského Červeného kríža. Keďže musíme spĺňať všetky usmernenia, ktoré sú dané, do jedálne budú chodiť v skupine po šiestich, a aj to až po tom, čo ich otestujeme. Verím, že v tejto aktivite nám nič nezabráni,“ hovorí Karol Langstein.

Receptúra Dračieho dychu je rovnaká už dlhé roky. Odlišuje sa len množstvom pikantných prísad. V prípade, že kapustnica ostane, hlboko sa zamrazí a bude k dispozícii všetkým klientom nocľahárne aj počas zvyšných sviatočných dní.

Ľudí bez domova v našom meste priebežne testujeme od začiatku obdobia pandémie koronavírusu. Rovnako tak urobíme aj na Vianoce, ešte pred tým, než začneme s podávaním 70-tich litrov kapustnice,“ dopĺňa Zuzana Stanová, riaditeľka Slovenského Červeného kríža, Územného spolku Banská Bystrica.

Tradičnú vianočnú kapustnicu v nocľahárni Večierka nevynechá ani primátor mesta Ján Nosko.

„Verím, že bude taká chutná, ako po iné roky, a možno o čosi  viac štipľavejšia. Korenisté a pikantné jedlá majú totiž pre náš organizmus aj zdravotné výhody. Dúfam, že všetci klienti si na Dračom dychu vo štvrtok v zdraví pochutnajú,“  dopĺňa primátor Nosko.

 

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora